Zavřít reklamu

Jelikož začne Apple prodávat svůj první AR/VR headset až na začátku příštího roku, mohl si dovolit při jeho představení příliš „netlačit“ na jeho technické specifikace. Celý představovací blok se tak minulý týden v pondělí nesl primárně kolem toho, co vše lze s brýlemi dělat, potažmo k čemu je využít. Až pozdější semináře na WWDC v kombinaci s dokumenty zpřístupněnými ve vývojářském portálu Applu odhalily řadu dalších detailů o této novince v čele s obnovovací frekvencí displejů v ní. A ta vyloženě úchvatná není. 

Když Apple minulý týden headset představil, chlubil se u něj mimo jiné dvojící micro-OLED displejů s rozlišením vyšším než 4K, celkovým počtem pixelů přesahujícím hodnotu 23 milionů či třeba podporou HDR. Poměrně překvapivě však tehdy nepadla žádná zmínka o podpoře ProMotion a tak se uživatelé začali ptát, jakou obnovovací frekvencí budou tyto panely disponovat. Odpověď přinesl jeden ze seminářů na WWDC zabývající se optimalizací výkonu aplikací pro prostorovou realitu, na kterém zaznělo, že obnovovací frekvence displejů ve Vision Pro je standardně 90 snímků za sekundu. Její navýšení je sice možná, avšak maximálně na 96 fps nebo chcete-li Hz, aby bylo možné na displejích bez problému přehrávat filmový obsah ve 24 fps. 

Přestože by mělo 90Hz stačit, jelikož se jedná o doporučené minimum pro kvalitní zážitky ve virtuální realitě dostačující k „obalamucení“ mozku, který začne takto plynulé video vnímat jako pohyb v reálném životě, oproti konkurenčním headsetům Vision Pro v tomto směru tvrdě ztrácí. Na trhu lze totiž nalézt už i headsety s obnovovací frekvencí 144 Hz, které nabídnou podstatně plynulejší zobrazení pohyblivého obsahu. Jedním dechem se ale sluší dodat, že dosud žádný headset nemá displeje s takovým množstvím pixelů a tudíž zde lze hovořit do jisté míry o kompromisu mezi kvalitou zobrazovaného obsahu a plynulostí. 

Dnes nejčtenější

.