Zavřít reklamu

Ve středu vyšly první recenze na 12,9“ iPad Pro s M1 čipem a také novým mini-LED displejem. Na něho pějí chválu všichni, kteří jej už viděli naživo. Tato novinka Applu se dostala do rukou i známému fotografovi Austinu Mannovi, který jej přímo porovnal s Pro Display XDR – nejpokročilejším „monitorem“ Applu. 

„Jak každý fotograf ví, jednou z časově nejnáročnějších částí procesu vytváření fotografií je procházení tisíců snímků, jejich výběr a samozřejmě také úpravy. Díky čipu M1, rychlejšímu internímu úložišti a několika dalším vylepšením je nový iPad Pro nejrychlejším nástrojem pro třídění fotografií, jaký jsem kdy používal.“ K výkonu iPadu tak prakticky není moc co dodávat.

Mini-LED displej, který je zatím k dispozici jen na 12,9“ iPadu Pro, využívá 10 000 mini-LED, které poskytují mnohem větší kontrolu nad lokálním podsvícením, což umožňuje vyšší jas a hlubší černou. Zvyšuje tak kontrastní poměr a zároveň má i nižší spotřebu energie. Podle společnosti Apple poskytuje Liquid Retina XDR displej „realistické“ detaily s kontrastním poměrem 1 000 000: 1. Jeho jas je 1 000 nitů a jeho špičkový jas pak 1 600 nitů. Už podle jména samotný displej přímo odkazuje právě k 32“ monitoru Pro Display XDR.

Ten Austin používal v propojení s iPadem Pro k přímé kontrole obsahu. Na první dobrou byl ohromen z bezproblémové integrace mezi oběma zařízeními. Když poté obraz z obou zařízení přímo porovnává, zmiňuje, že je vlastně velmi podobný: „Mají téměř stejnou barevnou teplotu, iPad Pro však o něco málo vyčnívá v oblasti sytosti i kontrastu. Také jsem zjistil, že iPad Pro má nejjasnější displej, jaký jsem kdy v terénu používal, což je ideální pro přímou kontrolu fotografií i za slunného dne.“

Jenže iPad Pro začíná na ceně 30 990 Kč, oproti tomu Pro Display XDR stojí bez skla s nanotexturou 139 990 Kč. Chcete-li k němu i stojan, je třeba si k ceně připočíst ještě částku 28 990 Kč. Austin však chválí i přítomnost 5G, protože celý svůj článek dělal právě na iPadu v divočině a bez Wi-Fi připojení. Opět si však povzdechl nad chybějící čtečkou SD karet a možnost importu fotografií do Lightroom CC na pozadí.

Dnes nejčtenější

.