Zavřít reklamu

Pokud se vám zalíbil nedávno představený iPhone 12 Pro, ale ještě jste si jej nezakoupili, máme pro vás špatnou zprávu. Kvůli svému zaváhání si totiž budete muset na tento telefon zřejmě několik dlouhých týdnů počkat. Zájem o něj je totiž po celém světě enormní, což potvrzují jak oficiální stránky Applu prostřednictvím dlouhých dodacích lhůt jednotlivých modelů, tak i tuzemští prodejci či asijská média s kontakty v dodavatelském řetězci Applu. 

Zatímco prvním šťastlivcům, kteří si iPhone 12 Pro předobjednali v pátek 16. října krátce po 14. hodině odpolední našeho času, doručil Apple či jiní prodejci jejich iPhony už v pátek 23. října, jablíčkářům, kteří zaváhali, dorazí telefon značně později. Dodací doba se totiž krátce po spuštění prodejů prodloužila na dva až tři týdny, na kterých se v některých případech drží i nyní – a to v tom lepším případě. Některé iPhony 12 Pro vám je totiž alespoň podle Online Store Apple schopen doručit až zhruba za měsíc – tedy na konci listopadu. Důvodem jsou prakticky nulové skladové zásoby, které trápí i tuzemské prodejce. Ti nám dnes svorně potvrdili, že je poptávka po modelech 12 Pro výrazně vyšší než jejich nabídka, kterou je však kvůli celosvětovému nedostatku telefonů problematická zajistit ve větší míře. 

Obří zájem o iPhony 12 Pro zarazil podle asijských médií i samotný Apple, který údajně počítal s tím, že v první vlně bude hrát iPhone 12 Pro spíš druhé housle za iPhonem 12, čemuž přizpůsobil i objednávky komponentů pro jednotlivé modely. Právě ty proto nyní musí výrazně navyšovat, jelikož jejich nedostatek výrobu žádaných telefonů výrazně brzdí. Největší problém by pak měl být s dostupností LiDAR skenerů, které budou kromě 6,1” iPhonů 12 Pro potřeba i pro větší 6,7” iPhony 12 Pro Max. 

Nezbývá než doufat, že se Applu podaří jeho dodavatelský řetězec co nejvíce rozpumpovat a díky tomu se dostupnost iPhonů 12 Pro zlepší dříve, než se původně očekávalo. Jestli je však ve světě poptávka skutečně tak obří, jak se zdá, dá se očekávat, že se její zasycení Applu hned tak nepodaří a telefonů bude skoro takový nedostatek, jako tomu bylo v roce 2017 u iPhonů X. 

Dnes nejčtenější

.