Zavřít reklamu

DOJ-iPhone iconAmerické ministerstvo spravedlnosti pokračuje dalším soudním příkazem, který donutí Apple, aby pomohl FBI v obnovení dat z dalších dvanácti šifrovaných iPhonů. Ty podle nich mohou obsahovat důkazy o trestné činnosti. Tato zpráva přichází téměř jeden týden poté, co Americký federální soud nařídil Applu pomoci FBI při odemčení iPhonu, který patří podezřelému z teroristického útoku v Kalifornii. Apple následně silně oponoval soudu a sepsal otevřený dopis všem zákazníkům.

Dalších dvanáct případů je podobných v tom, že statní zástupci se zde snaží využít zákony z 18. století, ty se však netýkají obvinění z terorismu. V minulosti Apple vždy soudu při potřebném odemčení vyhověl, ale na zařízeních se systémem iOS 8 či novějším, si přestal ukládat šifrovací klíče. V důsledku silné ochrany Apple nemůže iPhone odemknout bez toho, aniž by obešel zabezpečení iOS a uvedl tak soukromí a bezpečnost svých zákazníků v ohrožení.

Apple uznal, že vytvoření tzv. zadních vrátek je technicky možné, ale CEO Tim Cook uvedl, že spolupráce s FBI by stanovila velmi nebezpečný precedent. Taktéž Apple prohlásil, že udělal vše, co bylo v jeho silách a co je v mezích zákona, aby v tomto případě pomohl a dodal, že nemá absolutně žádný soucit s teroristy.

Americká vláda již dříve oznámila, že vyšetřovatelé chtějí přístup pouze k jedinému iPhonu v souvislosti s útoky v San Bernardinu, kalifornská společnost však odvětila, že tato metoda by poté mohla být použita znovu a znovu na libovolném počtu zařízení. „Jediným řešením, jak zaručit, že se tento mocný nástroj nedostane nikomu nepovolanému do rukou, je, že jej nikdy nevytvoříme.“

Spor Applu a FBI vyvolal v uplynulém týdnu veřejnou diskusi. Google, Twitter, Facebook a několik dalších společností Apple veřejně podpořily. Naopak americký kandidát na prezidenta Donald Trump, spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates a další, se staví na stranu FBI. Již tento pátek má Apple předložit své právní argumenty u soudu v Kalifornii.

applefbi

*Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.