Zavřít reklamu

Je to již několik měsíců nazpátek, co jsme se stali svědky představení nových operačních systémů s názvy iOS a iPadOS 14, macOS 11 Big Sur, watchOS 7 a tvOS 14. Již od samotného představení si mohli tyto systémy vyzkoušet první vývojáři a beta testeři. Před dvěma dny poté na své zářijové konferenci Apple uvedl, že vypustí veřejné verze všech těchto nových operačních systémů, vyjma macOS 11 Big Sur, již další den, tj. 16. září (včera). Pokud patříte mezi uživatele, kteří si již iOS 14, a popřípadě další nové systémy, nainstalovali, tak jste se dost možná mohli setkat s nějakými problémy. V tomto článku se společně podíváme na ty nejběžnější z nich. Mimo jiné tento článek skvěle poslouží lidem, kteří chtějí na iOS 14 aktualizovat, ale bojí se případných chyb – zde je všechny najdete.

Stahování iOS 14 selhalo

Momentálně už byste se s touto chybou nejspíše setkat neměli, jelikož se nejčastěji zobrazuje ihned poté, co Apple nový operační systém vydá, a na jeho stahování se vrhne nespočet uživatelů. V případě, že se vám i přesto informace o tom, že stahování aktualizace selhalo, zobrazí, tak stačí, abyste několik minut počkali, popřípadě můžete zkusit vaše zařízení restartovat. Bude-li tento problém přetrvávat, tak bude nejlepší, když si na vašem iPhonu nastavíte automatické aktualizace. iPhone si poté přes noc, pokud bude připojen k napájení, aktualizaci stáhne a sám nainstaluje. Automatické aktualizace nastavení v Nastavení -> Obecné -> Aktualizace softwaru -> Automatická aktualizace.

Padání aplikací

To, že vám po aktualizaci na iOS 14 nemusí fungovat nějaká aplikace, popřípadě že po spuštění či provedení nějakého úkonu spadne, je vcelku běžné. Po aktualizaci na iOS 14 se hodně věcí mění a je dost možné, že vývojář svou aplikaci prozatím na iOS 14 nepřipravil a neaktualizoval. V tomto případě můžete přejít do App Storu na konkrétní aplikaci a provést její aktualizaci, pokud je k dispozici. Pokud aktualizace k dispozici není, tak nezbývá nic jiného než na ni počkat. Pro klid duše můžete případně ještě aplikaci odinstalovat (podržíte na ni prst, a poté zvolit Odstranit aplikaci) a znova nainstalovat.

Rychlé vybíjení baterie

Někteří uživatelé se po aktualizaci na iOS 14 potýkají s výrazným zhoršením výdrže baterie. Spotřeba baterie je velmi subjektivní záležitostí a samozřejmě záleží na tom, jakým způsobem váš iPhone využíváte – je tedy velmi těžké určit, kde je problém. Z vlastní zkušenosti však můžeme uvést, že vám opět nezbude nic jiného než čekat. Výdrž baterie se nejčastěji po několika dnech srovná, a pokud ke srovnání nedojde, tak bude nutné, abyste počkali na příchod nové verze iOS, s největší pravděpodobností s označením iOS 14.1.

osoba nabiji baterii iphone
Zdroj: Unsplash

Problémy s Wi-Fi

Pokud se v rámci iOS 14 z ničeho nic nemůžete připojit k vaší domácí Wi-Fi síti, tak prvně vyzkoušejte vaše zařízení klasicky restartovat. I když se restartování může zdát jakožto zbytečné, tak věřte, že se ním často vyřeší většina různých problémů. Pokud jste vypnutí a zapnutí zařízení provedli a stále se nemůžete k Wi-Fi připojit, tak ještě můžete vyzkoušet provést obnovu síťových nastavení. Toho docílíte tak, že přejdete do Nastavení -> Obecné -> Resetovat, kde klepněte na možnost Obnovit nastavení sítě. Poté zadejte kód pro autorizaci a reset potvrďte. Berte na vědomí, že se po tomto úkonu budete muset opět znova ručně připojit k Wi-Fi sítím a zadat k ním hesla.

Problémy s Bluetooth

V případě, že máte po instalaci iOS 14 problémy s Bluetooth, tedy pokud se například nemůžete připojit ke svým sluchátkům, bezdrátovému reproduktoru, anebo k vozidlu, tak prvně zkuste Bluetooth v Nastavení vypnout a znova zapnout. Pokud tento úkon nepomůže, tak vaše zařízení vypněte a znova zapněte. Jestliže nepomohl ani tento postup, tak můžete zkusit iPhone od Bluetooth zařízení odpárovat, a poté jej znovu připojit. Toho docílíte tak, že přejdete do Nastavení -> Bluetooth, kde klepněte na ikonu i v kroužkuzařízení, ke kterému se nmůžete připojit. Nakonec klepněte na možnost Ignorovat. Poté proveďte klasický postup pro opětovné připojení.

Další problémy

Součástí iOS 14 jsou také další problémy, které však prozatím bohužel nemají žádné řešení. Pro opravu těchto problémů bude nutné počkat, až Apple vydá aktualizaci iOS 14. Konkrétně se jedná o tyto problémy:

  • Aplikace Zkratky nedokáže aktivovat zařízení AirPlay 2, pokud bylo vykonání akce provedeno pomocí Siri.
  • Pokud provedete znovunačtení obrazovky s aktualizacemi v App Storu, tak se může aplikace zaseknout.
  • Aplikace Mail čas od času může sama od sebe označit nepřečtené e-maily jako přečtené při znovunačtení, anebo při multitaskingu na iPadu.
  • Widgety mohou po nějaké době přestat fungovat, anebo se mohou zobrazit rozmazané. V tomto případě zkuste zařízení vypnout a zapnout.
  • Sdílení kontaktů v aplikaci Kontakty chybí.
  • Pokud vypnete polohové služby, tak dojde také k deaktivaci funkce Oznámení o kontaktech s nákazou.
  • Rozvržení stránky iTunes Store Genius se nezobrazuje správně.
  • Widget Kalendáře automaticky odstraní události, které se staly před 15 a více minutami.

Dnes nejčtenější

.