Zavřít reklamu

Majitelé jablečných produktů se konečně dočkali plných verzí letošních operačních systémů. Na stránkách LsA si postupně představíme základní tipy a triky pro jednotlivé OS – v dnešním článku vám prozradíme, jak co nejlépe využít iOS 14.

Pohrajte si si widgety i s plochou

Jednou z dlouho očekávaných novinek v iOS 14 jsou widgety. Ty můžete na rozdíl od operačního systému iPadOS 14 přidávat nejen do zobrazení Dnes, ale také na plochu. Pro správu widgetů v zobrazení dnes posuňte hlavní plochu iPhonu doprava a na obrazovce s widgety sjeďte až dolů. Zde klepněte na Upravit – pro přidání nového widgetu stačí klepnout na “+” v levém horním rohu displeje vašeho iPhonu. Pro přidání widgetu na plochu stiskněte dlouze volné místo na ploše a widget přidejte po klepnutí na “+” v levém horním rohu. Při mazání aplikací dostanete v iOS 14 možnost aplikaci smazat plochy a zároveň přesunout do Knihovny aplikací. Jednotlivé plochy můžete také zcela odstranit – stačí dlouze stisknout místo na ploše, klepnout na lištu s tečkami a poté v přehledu ploch odškrtnout ty, které nechcete zobrazovat.

Využijte Knihovnu aplikací

Knihovna aplikací slouží v iOS 14 jako přehled pro všechny vaše aplikace. Dostanete se k ní po posunutí poslední plochy vašeho iPhonu směrem doleva – pro rychlejší přechod dlouze stiskněte lištu s tečkami ve spodní části displeje vašeho iPhonu a přejeďte po ní prstem směrem doprava. Dostanete se tak na poslední plochu, kterou stačí jen posunout doleva. V horní části Knihovny aplikací najdete pole pro vyhledávání, pod ním se nachází panel s návrhy aplikací a naposledy přidanými aplikacemi. S aplikacemi v Knihovně aplikací můžete pracovat jako obvykle, v Nastavení -> Plocha pak můžete určit, zda se nově stažené aplikace budou objevovat na ploše, nebo jen v Knihovně aplikací.

Překládejte

Další novinkou v operačním systému iOS 14 je aplikace Přeložit. Nabízí možnost překladu psaného textu i mluveného slova do vybraných jazyků (další jazyky budou postupně přibývat). V aplikaci Přeložit si můžete přidat také oblíbené překlady, překládat celé konverzace a nechat si také ověřit výslovnost právě přeloženého výrazu nebo fráze – případně nechat překlad vyslovit rovnou nahlas. V iOS 14 bude možné také přeložit webovou stránku přímo v prohlížeči Safari, a to po klepnutí na “Aa” na levé straně adresního řádku.

Využijte Obraz v obraze

Velmi vítanou funkcí v iOS 14 je Obraz v obraze – funkce, která vám umožní sledovat video nebo se účastnit videohovoru a zároveň nerušeně pracovat na vašem iPhonu. Obraz v obraze je k dispozici pro aplikace typu Netflix či HBO GO, ale také pro videohovory v rámci služby FaceTime. Pro aktivaci funkce Obraz v obraze stačí při přehrávání videa provést potažení prstem po obrazovce, jako kdybyste video chtěli odsunout nahoru. Miniaturu videa můžete libovolně posouvat po ploše iPhonu, sevřením nebo rozevřením dvou prstů změníte velikost okna, klepnutím na ikonku v pravém horním rohu videa se vrátíte ke klasickému zobrazení.

Volejte a pracujte

Operační systém iOS 14 doznal také řady změn po stránce vzhledu. Jednou z novinek je kompaktnější zobrazení rozhraní s příchozím hovorem – ten se zobrazí v podobě lišty v horní části displeje iPhonu, takže vás nijak nevyruší od práce na telefonu. Zde ho můžete přijmout, odmítnout, nebo posunutím nahoru nechat vyzvánět, aniž byste lištu viděli. Klepnutím na lištu s hovorem přejdete do plného zobrazení. Pokud vám vyhovuje full screen zobrazení, můžete ho aktivovat v Nastavení -> Telefon -> Příchozí hovory, kde vyberete možnost Na celé obrazovce. Kompaktnějšího zobrazení se dočkalo i rozhraní pro Siri.

Ještě lepší zprávy

V nativní aplikaci Zprávy nově přibyla možnost připnutí konverzace na horní část obrazovky. V zobrazení zpráv posuňte panel s vybranou konverzací mírně doprava a klepněte na ikonku špendlíku – konverzace se zobrazí v podobě ikonky s kontaktem nad přehledem zpráv. Pokud ve skupinové konverzaci dlouze podržíte vybranou zprávu, získáte možnost odpovědi přímo na ni, což celou konverzaci značně zpřehlední. Pokud se vyžíváte ve vylepšování vašeho Memoji, uvítáte jistě možnost ještě lepší personalizace v podobě nových doplňků.

Dnes nejčtenější

.