Zavřít reklamu

Jablečná společnost poslední dobou fušuje snad do všeho a kromě samotného technologického světa často zabrousí i do dalších oborů. Zatímco nedávno to byly platby a karta Apple Card, nyní se Apple pokusí přijít s inovativním řešením, které uleví kalifornskému realitnímu trhu. Konec konců, s cenami v oblasti zamával již samotný Apple Park a technologický gigant má ve státě rovnou několik poboček, jež často ceny okolních nemovitostí výrazně ovlivní.

Kalifornie se již hezkou řádku let potýká s realitní krizí, která uměle navyšuje ceny nemovitostí na neúnosnou mez, jež je pro mnoho lidí nedosažitelná. V konečném důsledku to tak odnesli samotní občané, z nichž mnoho skončilo na ulici a ti šťastnější se přestěhovali pryč z metropolitní oblasti. Toho si je vědoma i jablečná společnost, která k současné situaci nepřímo přispěla svými megalomanskými projekty v podobě Apple Parku a spousty dalších. Z tohoto důvodu chce Kalifornii pomoci s krizí bojovat a nabídnout až 2.5 miliardy dolarů, které půjdou do rukou samotným lidem. Zatímco jedna miliarda bude využita k investicím do dostupného bydlení, druhá bude poskytnuta jako úleva z hypotéky kupujícím, kteří si poprvé pořizují dům. Zbylých 300 milionů pak jablečná společnost věnuje projektům, jenž si kladou za cíl vystavět nové domy. Nepůjde však o přímou finanční pomoc, nýbrž poskytnutí pozemků, které Apple vlastní.

V praxi to znamená, že na pozemku Applu by v budoucnu mohlo vyrůst rovnou několik rezidencí, které budou cenově dostupné. Jablečná společnost navíc aktivně spolupracuje s kalifornským guvernérem Gavinem Newsomem a spoustu komunitních organizací, jež s iniciativou pomohou. Především se bude jednat o pomoc rodinám z nižších společenských vrstev a nižší střední třídy, které si často na vlastní pěst nemohou výstavbu domu dovolit a hypotéka by je finančně výrazně omezila. Apple se změří také na pracovníky v pohotovostních službách, ve školství a veterány. Potenciální výnosy budou navíc znovu investovány, tudíž se jedná čistě o gesto dobré vůle. Kromě této iniciativy technologický gigant poskytne 200 milionů dolarů nízkopříjmovým rodinám a sociálně slabším skupinám v Bay Area. Z toho 150 milionů bude vynaloženo právě na půjčky a dotace, které místní obyvatelé pochopitelně nebudou muset vracet. Zbylých 50 milionů Apple daruje charitě Destination, jež se zaměřuje na snížení bezdomovectví v oblasti Silicon Valley. K situaci se vyjádřila také viceprezidentka pro životní prostředí, Lisa Jackson.

„Úzce spolupracujeme s vedoucími experty, abychom přišli s řešením, které tuto krizi zažehná jednou provždy a poskytne lidem v nouzi ubytování. Nezapomněli jsme ani na kupující, kteří si prvně pořizují dům, ale hypotéka by je finančně tlačila ke dnu, nebo mladé rodiny. Chceme zkrátka pomáhat lidem a stejně tak této oblasti, která byla po generace sídlem inovací a těch nejkreativnějších mozků, zažít renesanci a posunout se do nové éry,“ vyjádřila se Lisa Jackson. Uvidíme, zda se Apple bude držet plánu a vážně dostojí všem slibům. Nakonec, jedná se o poměrně šlechetné gesto, které bude mít s trochou štěstí kýženou odezvu.

Dnes nejčtenější

.