Zavřít reklamu

Hledání ztracených Maců, iPhonů a iPadů bude s příchodem iOS 13, iPadOS 13 a macOS Catalina mnohem jednodušší. Apple totiž vnukne těmto systémům funkci offline hledání, díky kterému by je měli být uživatelé schopni nalézt prakticky kdykoliv – třeba i v případě, že budou zařízení uspaná. A právě o této novince prozradily kódy bet vcelku zajímavé detaily. 

Offline vyhledávací systém bude zjednodušeně řečeno fungovat na bázi jakési sítě. Ztracená či ukradená zařízení budou neustále na pozadí přerušovaně vysílat a přijímat určité signály přes Bluetooth, které budou zachytitelné okolními zařízeními disponujícími stejnými operačními systémy. Přes ně pak bude poloha zařízení odeslána majiteli, který je bude v danou chvíli zrovna hledat. S trochou nadsázky se tak dá říci, že pokud člověk pobývá v prostředí plném iPhonů a Maců s aktuálními OS, neměl by mít v případě ztráty sebemenší problém. 

Konec ztraceným klíčům

U softwarového vylepšení bezpečnosti však Apple pro letošek podle všeho nekončí. Kódy systémů totiž potvrzují zprávy z uplynulých týdnů o vývoji jakéhosi přívěšku, který by měl obsahovat Bluetooth. Díky tomu by měl být též vcelku jednoduše dohledatelný v aplikaci Najít, čímž by zajišťoval jednoduché dohledání ztracených non-Apple předmětů jako třeba peněženek, tašek či klíčů. Tento přívěšek by navíc mohl být alespoň podle náznaků dohledatelný přes rozšířenou realitu, kdy by uživatel spustil příslušnou aplikaci, “skenoval” přes telefon své okolí a na displeji by se mu náhle znázornilo místo, kde by daný předmět s přívěškem měl být. Alespoň tak si lze propojení s ARKitem, ke kterému by mělo podle kódů bet u přívěšku dojít, vysvětlit. 

Bety mimo jiné naznačují, že by mělo být po propojení přívěšku s iPhonem jednoduše nastavit jakési svázání, na jehož přerušení by vás vždy upozornil telefon notifikací. Nemělo by se tedy stát například to, že byste odešli z restaurace a nechali v ní peněženku s tímto přívěškem. Jakmile byste se od ní totiž dostatečně vzdálili, ihned by vás na to telefon upozornil. Poměrně úsměvné přitom je, že po podobné vychytávce již dlouhé roky volají uživatelé Apple Watch a Apple je ne a ne vyslyšet. U novinky, jejíž využití bude v porovnání s Apple Watch o poznání menší, však v tomto směru zřejmě „vystřelí na první dobrou“.

Představení speciálního lokalizačního přívěšku bychom se mohli dočkat spolu s představením nových iPhonů, které proběhne už za pár dní. Přesné datum sice stále neznáme, nejčastěji se však skloňuje datum 10. září. To by nám mohl Apple potvrdit už dnes odpoledne, jelikož se očekává, že se konečně odhodlá k rozeslání pozvánek. V pátky je totiž zpravidla nerozesílá a příští týden už je tu září. 

Dnes nejčtenější

.