Zavřít reklamu

Nejen nové iPhony a Apple Watch si za pár dní odbudou svojí premiéru v Divadle Steva Jobse. Apple si pro své fanoušky totiž pro letošek připravil i jeden zcela nový produkt ve formě lokalizačního přívěsku, díky kterému budou moci jablíčkáři eliminovat případnou ztrátu klíčů, peněženky, zavazadel či mnoha dalších věcí. Přestože jsme ještě před pár měsíci neměli o vývoji podobného produktu ani tušení, dnes o něm již díky relativně velkému množství úniků a detailnímu průzkumu bet iOS 13 víme mnoho. Pojďme si tedy udělat pořádek ve všem, co víme. 

O co půjde?

Stále vám není jasné, o co vlastně půjde? Není divu. Podobné příslušenství se totiž těší slušné oblibě až v posledních několika letech a i přesto se nedá říci, že by o něm bylo zrovna dvakrát moc slyšet. Ve zkratce se dá popsat jako malý předmět opatření Bluetoothem, který přes něj v určitých intervalech vysílá informace o své poloze ke smartphonu, se kterým je spárovaný. Na tom se pak ve speciálních aplikacích z dílny výrobců těchto přívěsku zobrazuje jejich zaznamenaná poloha, díky čemuž jsou uživatelé schopni je v případě, že je ztratili či zapomněli vcelku jednoduše najít. Jak už to však u podobných hraček bývá, na centimetr přesné určení polohy můžete zapomenout. I tak je ale fajn vědět alespoň místo, kde se předmět s připojeným příslušenstvím nachází. Některé přívěsky navíc umožňují na dálku přehrávat zvuky, díky kterým je jejich hledání o poznání jednodušší. A právě touto cestou se chce Apple podle všeho vydat a obohatit jí o spoustu dalších zajímavých funkcí, kterými všechny dostupné lokalizační přívěsky překoná. 

Integrace s iOS

Ptáte se, jak může Apple svou prvotinou na tomto poli překonat již zaběhlé produkty? Odpověď je velmi jednoduchý – perfektní integrací s iOS. Lokalizační přívěsek Applu se totiž stane nikoliv doplňkem, ale přímo součástí jablečného ekosystému, který je uživateli vychvalován do nebes. Velkým benefitem je například to, že ke sledování polohy nebude nutná žádná nová aplikace, nýbrž bohatě postačí Najít z iOS 13 a macOS Catalina. V té bude mít tato novinka podle všeho dokonce svou vlastní záložku, na které bude zobrazovat veškeré přívěsky spárované s příslušným Apple ID. U těch bude možné nastavit vlastní ikony, díky čemuž bude orientace mezi nimi velmi jednoduchá. Hned na první dobrou totiž poznáte, kde jsou klíče, kde taška či kde vaše kolo. Zkrátka naprostá hračka. 

Přívěsek navíc dokonce některé funkce iOS okopíruje. Těšit se u něj můžeme třeba na možnost označit jej za ztracený a tím pádem jej de facto uzamknout pro použití jinými uživateli. Jakmile je tento režim zaktivován, jediné, co je s přívěskem možné dělat, je zobrazit si po připojení k němu kontaktní údaje na jeho majitele, díky kterým se s ním může následně nálezce spojit a předmět mu vrátit. Velmi zajímavé je, že tento režim se u něj na dálku zaktivuje právě díky pokusu připojit jej k jinému zařízení. Zaměřování polohy a aktivace režimu by totiž měla fungovat i “offline”, tedy bez nutnosti mít v blízkosti iPhone majitele. Stačit by mělo jen mít v blízkosti zařízení s iOS 13, iPadOS 13 či macOS Catalina, se kterým se přívěsek automaticky na okamžik spojí a odešle přes něj informace majiteli. Offline fungování tedy zajistí zjednodušeně řečeno jakási obrovská navzájem propletená síť iPhonů, iPadů a Maců s aktuálními softwary, po které se budou informace šířit. Mimochodem, na stejném principu bude fungovat i offline vyhledávání iPhonů, Maců, iPadů či Apple Watch s příchodem nových systémů. 

Kromě režimu ztraceného zařízení bude podle kódů z bet iOS 13 přívěsek schopný i vydávání určitých zvuků, které budou sloužit pro jeho jednoduché vyhledávání. Ty budou zaktivovatelné, stejně jako v případě iPhonů či Apple Watch, opět přes aplikaci Najít, která by se měla dále dočkat dokonce i několika zajímavých ARKitových prvků. Vypadá to totiž, že se Apple rozhodl použít iPhony nejen jako správce přívěsku, ale i jako detektory. Měli bychom být tedy schopní skrze fotoaparát oskenovat své okolí, ve kterém bude právě přívěsek, a telefon nám následně na displeji pomocí určité animace (podle všeho nafukovacích balónků) ukáže, kde přesně předmět je. Hledání tedy bude naprostá hračka. 

Souvisejíci

Přívěsek dostane i jednu z funkcí, po které volají mnozí majitelé Apple Watch již dlouhé roky – konkrétně upozornění při přílišném vzdálení se od připojeného zařízení. To bude fungovat velmi jednoduše – jakmile se vzdálíte moc od předmětu s přívěskem či se Bluetooth spojení mezi vámi zcela přeruší, dojde vám na displej notifikace a vy si uvědomíte, že jste jej ztratili či někde zapomněli. Podle bety by mělo být možné u této funkce nastavit různé režimy, kdy například doma nebudete při přílišném vzdálení se na odpojení upozorňování, ale v práci či venku už ano. Navíc se zdá, že tyto režimy bude možné přenést i na přátele a zajistit jim tak snadné vypůjčení si označeného předmětu bez toho, aby vás neustále obtěžovaly notifikace. Oni by pak měli zase na svých iPhonech vidět jeho polohu, což jim usnadní starání se o něj. 

Design

Co se týče vzhledu novinky, ten zatím zcela jasný není. V betách se sice objevuje relativně velké množství ikon a obrázků, které naznačují, že se bude jednat o kruhovou “placku” s logem Applu uprostřed, avšak design se mohl v posledních týdnech či měsících ještě změnit a Apple jej “jen” zatím nezanesl do bety. Dá se ale předpokládat, že se bude přívěsek minimálně vcelku podobat produktům třetích stran, jelikož tento design je osvědčený a hlavně vhodný. Vcelku zajímavé je, že zatímco u iPhonů, MacBooků, iPadů a další spousty produktů je výměna baterie relativně obtížná a každý ji doma na koleni nezvládne, v případě této novinky to má být naprostá hračka. Osazena by měla být bateriemi podobnými z hodinek, které si na špatnou dostupnost rozhodně stěžovat nemohou, a jejich vyměnění by mělo být otázkou několika vteřin. O stavu baterie pak bude informovat opět aplikace Najít. 

Dostupnost a cena

Vzhledem k tomu, že je v betách o novince informací skutečně požehnaně prakticky nikdo nepochybuje o tom, že by jí Apple představil jindy než příští týden. Ostatně, představení jindy by nedávalo z hlediska toho, že jej budou lidé stejně nejvíce používat ve spojení s iPhony, prakticky žádný smysl. Rozhodně je tedy dobré počítat s tímto termínem. Co se však týče ceny, zde je situace o poznání nejasnější. Faktem totiž je, že za dobu, co o přípravě produktu víme, jsme ani jednou neslyšeli o částce, kterou by si za ní měl nebo mohl Apple účtovat. Konkurenční produkty se však prodávají ve světě zhruba kolem 30 dolarů, tedy asi 700 korun, přičemž tuto cenu si drží i na našem trhu. Je tedy vcelku pravděpodobné, že se Apple bude pohybovat zhruba na ní či o něco výše. Že by jí však několikanásobně přestřelil se určitě očekávat nedá. Zas tolik “navíc” toho totiž jeho produkt nabízet nebude. 

Dnes nejčtenější

.