Zavřít reklamu

Intel má v plánu v blízké budoucnosti rozprodat v rámci aukce všechny své patenty, které mají co do činění s mobilní bezdrátovou konektivitou a to především kvůli dubnovému ukončení vývoje 5G modemů. Učinil tak poté, co došlo k zakopání válečné sekery mezi Applem a Qualcommem. Chvíli to vypadalo, že by do budoucích iPhonů mohl modemy podporující 5G síť dodávat pouze Intel. Avšak po usmíření se jablečná společnost s Qualcommem dohodla na tom, že 5G modemy zajistí právě on. Jeho řešení jsou totiž zpravidla spolehlivější a kvalitnější a nejinak tomu má být i u 5G. Zatímco Qualcomm totiž již své první vlaštovky dokončil, Intel se s jejich vývojem trápil.

Nedávno se začalo šuškat o tom, že by jablečná společnost mohla od Intelu odkoupit část modemové divize v Německu. Obě společnosti o této možnosti diskutovaly na začátku tohoto měsíce, oficiálního ustanovení jsme se však stále nedočkali. Intel plánuje prodat až 8500 svých patentů. 6 tisíc z nich se zabývá 3G, 4G a 5G sítěmi, 1700 poté ostatními bezdrátovými technologiemi. Na aukci, kterou společnost Intel chystá, bude dost možná k zakoupení jak část modemové divize v Německu, tak také zmíněné patenty. Potencionální kupce by tak klidně mohl zakoupit obě tyto položky. Také je dost pravděpodobné, že se před aukcí některé společnosti spolu domluví a obě položky zakoupí společně. „Prodání portfolia společnosti Intel se může zdát také jako jistý strategický krok pro zvýšení zájmu o podnikání s modemy. Zatím neexistuje žádný náznak toho, že by Intel vyloučil prodej patentů i takové společnosti, která nemá s modemy a podobnými technologiemi zkušenosti. To by mohlo povzbudit menší společnosti. Ty by mohly spojit své síly a zakoupit tak patenty společně,“ tvrdí například analytik Richard Lloyd.

Pokud by se k zakoupení obou těchto položek rozhodl Apple, pravděpodobně by mu tento krok pomohl ve vývoji svých vlastních datových čipů. Na těch podle všeho pracuje již delší dobu, aby se stala ještě více nezávislou na ostatních dodavatelích, v tomto případě na společnosti Qualcomm. Než se však v našich iPhonech dočkáme prvních mobilních čipů od Applu, uplyne zřejmě ješt pěkných pár let. Jedná se totiž o velmi náročný a nákladný projekt.

intel-5g-modem-fb

Dnes nejčtenější

.