Zavřít reklamu

5G sítě jsou často označovány za budoucnost mobilního datového připojení, která posune veškeré naše možnosti na zcela novou úroveň. K jejich zavedení je však potřeba přijmutí potřebných technologiích jak na straně poskytovatelů, tak i na straně výrobců smartphonů. Skvělou zprávou však je, že jak jedna, tak i druhá strana se k 5G pomalu ale jistě přibližuje. 

Ačkoliv se ještě letos pravděpodobně iPhonů s podporou 5G nedočkáme, konkurenční výrobci již své první vlaštovky podporující tuto novinku představují. Pozadu nechtějí ale samozřejmě být ani poskytovatelé, kteří na přípravách 5G intenzivně pracují. To dnes potvrdila i členka představitelstva společnosti T-Mobile na tiskové konferenci probíhajícího veletrhu Mobile World Congress v Barceloně. 

Podporu 5G si u loňských iPhonů neužijete. Kvůli sporům s Qualcommem je navíc pravděpodobné, že jí iPhony nezvládnou ani letos: 

Dle jejích slov již T-Mobile vybudoval na 150 speciálních 5G vysílačů v šesti evropských zemích – konkrétně v Německu, Rakousku, Řecku, Maďarsku, Polsku a Nizozemsku. Ve všech zemích nyní již probíhají ostré testy v reálném světě, které mají vysílače prověřit a umožnit tak i jejich brzké spuštění. To je dle dostupných informací naplánované už na první čtvrtletí letoška. Jelikož však máme již dva ze tří měsíců prvního čtvrtletí za sebou, 5G se v těchto zemích rozjede už v následujících čtyřech až pěti týdnech. 

Co se týče České republiky, na podporu 5G si u nás budeme muset zřejmě ještě pár měsíců počkat. Tuzemští operátoři sice již novinku dle dostupných informací testují, avšak datum jejího nasazení do ostrého provozu zatím prozradit nechtějí. V polovině loňského roku se ale Vodafone nechal slyšet, že by 5G nabídl rád už ve druhé půlce letoška. Snad se tedy jeho slova naplní a s podporou dorazí i jeho dva kolegové. 

5g fb

Dnes nejčtenější

.