Zavřít reklamu

Mobilní internetové připojení ušlo v uplynulých letech pořádný kus cesty, kdy z bídné rychlosti vystřelilo na velmi slušné hodnoty. Ty ale požadavkům některých uživatelů pomalu přestávají stačit a tak se ve světě již rýsuje nová verze mobilní sítě, která rychlostí své předchůdkyně opět zastíní. Zatím se však o 5G síti hovořilo vesměs ve spojitosti se zahraničím, kde ji pomalu některé společnosti testují. Mezi ně se však řadí už i Česká republika. 

Svými pokroky v oblasti 5G sítě v Česku se pochlubil tuzemský mobilní operátor Vodafone. Ten se v Karlových Varech dokonce odhodlal k první živé ukázce 5G sítě na našem území, díky čemuž dokázal, jak výrazně stávající LTE překonává. A že je skutečně na co se těšit. 5G totiž dosahuje oproti LTE zhruba desetinásobné rychlosti připojení, což se v řeči čísel rovná zhruba 2 Gbit/s. Alespoň takto hovoří zástupci společnosti. 

Letošní iPhony by podporu 5G ještě dostat neměly: 

O výhodách 5G sítě se pro portál Novinky.cz rozpovídal viceprezident Vodafonu pro technologie Milan Zíka. “Největší výhodou technologie 5G proti LTE bude ještě větší přenosová rychlost, a co je podstatné, také výrazně kratší doba odezvy. Očekává se, že 5G přinese zlepšení služeb v robotice, řízení průmyslových aplikací nebo autonomních vozidel, které vyžadují reakční dobu maximálně v jednotkách milisekund, nebo v oblasti holografické projekce, 360stupňového videa či virtuální a rozšířené reality,” uvedl. Z jeho slov je tak jasně patrné, že 5G síť přinese skutečně revoluci v této oblasti. 

Velmi potěšující je i to, kdy by rád Vodafone uvedl novinku do provozu. Vypadá to totiž, že s ní rozhodně otálet nechce. Pilotní provoz by měl být spuštěn již ke konci letošního roku. Ostré spuštění novinky pak v ideálním případě proběhne ve druhé polovině roku příštího. Právě od příštího roku by též měly na trh proudit i telefony, které 5G podporují. Pokud si tedy budete chtít 5G vychutnat například na iPhonech, nejspíš budete muset příští rok opět zainvestovat. Podle dostupných informací totiž Apple podporu pro 5G letošním iPhonům nepřidá. Ale kdo ví, představení je ještě vcelku daleko. 

iPhone iOS. Safari FB

Dnes nejčtenější

.