Zavřít reklamu

Apple byl vždy s implementací nejnovějších mobilních technologií mírně pozadu. O tom, že se do letošního iPhonu 5G modem zatím nedostane, již nějakou dobu víme. Jablečných telefonů s podporou 5G se tedy dočkáme pravděpodobně až v roce 2020. Podle portálu Bloomberg však ani tento roční časový náskok společnosti nezaručí bezproblémový vstup do již rozjetého vlaku a dost možná se setká s určitými problémy.

Přestože výrobci telefonů s operačním systémem Android se do svých vlajkových lodí chystají zakomponovat podporu 5G již letos, na Apple si budeme muset počkat. Ten v současné době vsází striktně na modemy od Intelu, které však s sebou mohou v budoucnu přinést značnou nevýhodu. Podle analytika z bankovní společnosti Cowen tyto modemy nebudou podporovat takzvané mmWave frekvence, čímž budou značně omezené. Pokud tohle zkombinujeme s o rok pozdním nástupem, dostaneme skutečně špatnou kombinaci. Zmiňované frekvence jsou totiž právě těmi, které stojí za vysokorychlostní bezdrátovou komunikací.

Alternativním řešením pro kalifornského giganta by bylo sjednat dohodu s novým dodavatelem, kterým je v tomto případě Samsung. Podle analytika se však této spolupráce pravděpodobně nedočkáme, jelikož se dle jeho prognózy obě strany neshodnou na férových podmínkách. Posledním možným řešením je zakopat válečnou sekeru a dohodnout se s Qualcommem, což uznejme, moc reálné není.

V loňských iPhonech nalezneme výhradně modemy od Intelu:

Podle analytika, od kterého Bloomberg získal informace, se jako zcela nereálná nejeví ani možnost, kdy Apple od Intelu odkoupí celou část týkající se vývoje patřičných modemů a pokusí se co nejrychleji dovést 5G modemy do co nejlepší podoby. Tento krok by však mohl být jednak drahý, ale taktéž nesmírně náročný. V současné době můžeme pouze spekulovat o tom, co nás v roce 2020 může čekat. Na přesnější informace si však budeme muset ještě chvíli počkat.

iphone-xs-fb

Dnes nejčtenější

.