Zavřít reklamu

Již řadu let je Apple proslulý striktním utajováním chystaných produktů, jejichž detaily zná zpravidla jen hrstka vybraných vysoce postavených pracovníků společnosti. Dokonce ani týmy, které na daných produktech pracují, nemají údajně celistvou představu o tom, jak bude produkt vypadat a co vše dokáže, jelikož mají na starosti jen určitou část celé této skládačky. Díky tomu se tak daří Applu spousty detailů o novinkách držet v tajnosti a to jak před dychtivými fanoušky, tak i konkurenty, kteří by rádi jeho know-how využili ve svůj prospěch. Čas od času se však stane, že některý ze zaměstnanců Applu roušku tajemství poodhalí daleko více než je zdrávo a pokusí se některé informace vynést na světlo světa. Jak ale tyto pokusy eliminovat?

Minulý týden obletěla svět zpráva o zadržení čínského inženýra, který se pokusil ukrást tajné informace o projektu Titan, tedy autonomním autě či technologii, a to přímo z laboratoří Applu. Naštěstí se jej však podařilo odhalit velmi brzy a Applu tak nevznikla žádná škoda. I přesto si ale inženýr zaslouží trest, o kterém se rozhodne v následujících měsících u soudu. K tomu již byla doručena žaloba, která poodhaluje pár poměrně zajímavých věcí ohledně ochrany tajemství jablečných produktů. Dozvěděli jsme se tak například to, že počítače, tablety a vlastně vše, co zaměstnanci Applu v laboratořích využívají k práci, je opatřeno speciálním monitorovacím systémem, který mimo jiné blokuje screenshoty obrazovky či odhaluje určité přístupy zaměstnanců k souborům, ke kterým by normálně přístup mít neměli. Kvůli tomu tak musel inženýr fotografovat monitor, což jej ve finále odhalilo.

I přes snahu utajit nové produkty se to čas od času nepodaří. Skvělým příkladem jsou vloni představené iPady Pro, jejichž podobu a vylepšení jsme znali již pěkných pár měsíců před jejich představením a to díky tomuto renderu:

Naučí vás mlčet

Nejsou to však jen systémy, čím se Apple snaží bojovat proti podobným problémům. Žaloba poodhalila například i to, že pokud se dostanete do týmu pracujícího na některém z přísně utajovaných projektů, nevyhnete se bezpečnostnímu školení o utajování práce, díky kterému vám bude naprosto jasné, co ještě lze a co naopak už nelze běžnému smrtelníkovi prozradit. Lektoři vás však seznámí i s postihy, které za vynášení informací hrozí.

Školení klade mimo jiné důraz i na obezřetné chování na pracovišti, kdy máte za úkol bedlivě sledovat své kolegy a popřípadě vedení upozornit, pokud byste v jejich chování spatřili něco zvláštního, co by mohlo souviset s pokusem o krádež informací. Váš podnět prověří bezpečnostní oddělení a v případě, že se podezření potvrdí z něj vyvodí i patřičné důsledky. 

Jak tedy můžete sami vidět, Apple si na udržení veškerých tajemství pod pokličkou opravdu zakládá a jak se zdá, poměrně se mu to i daří. Ostatně, ještě aby ne. Na přísně tajných projektech totiž pracují jen ti nejlepší, kteří jsou za správné vykonávání práce náležitě oceněni. Držet jazyk za zuby se jim tak rozhodně vyplatí. 

apple-security-fb

Dnes nejčtenější

.