Zavřít reklamu

Svetoznámy vývojár Alex Ionescu v priebehu minulotýždňovej konferencie NoSuchCon upozornil na veľmi zaujímavú funkciu systému OS X, ktorá svedčí viacmenej o tom, že inžinieri Applu sú pomerne veľkými fanúšikmi Harryho Pottera. Vývojári sa totiž rozhodli v Macoch ukryť tajný kód SpecialisRevelio!, po ktorého zadaní získa užívateľ prístup k System Management Controller, známejšieho najmä pod oficiálnou skratkou SMC. Spomínané heslo je pritom jedným z kúzel slávneho čarodejníka, ktoré malo za cieľ odhaliť kúzla, ktoré obklopujú určitú vec.

K čomu sa teda užívateľ OS X dostane? V konečnom dôsledku k všetkým najdôležitejším funkciám, ktoré Mac dennodenne používa. SMC totiž reguluje osvetlenie, prúd a napätie, riadi rýchlosť ventilátorov, spolupracuje s batériou vášho Macu a v neposlednom rade uchováva aj vaše prístupové heslo k File Vault. U MacBooku okrem iného určuje, čo sa má diať s vašim notebookom po tom, ako ste zaklapli kryt a behom sekundy dokáže určiť, čo sa má stať ak váš MacBook práve padá na zem.

SMC je preto jeden z najdôležitejších, ak nie najdôležitejším komponentom vo vašom Macu. V skutočnosti sa pritom jedná o čip, ktorá disponuje 16-bitovým procesorom s frekvenciou 20MHz, ôsmimi 32-bitovými registrami, 160kB Flash ROM a 8kB RAM. O zaujímavý nález sa s účastníkmi konferencie podelil slávny vývojár Alex Ionescu, ktorý je známy nielen ako špičkový bezpečnostný architekt. V minulosti sa okrem iného podieľal aj na vývoji samotného jadra systému iOS a teda aj bootloaderi a ovládačoch pre prvý iPhone. Jeho ruka taktiež významne prispievala projektu ReactOS.

apple-smc

*Zdroj: ArsTechnica, NoSuchCon

Dnes nejčtenější

.