Zavřít reklamu

Pryč jsou ty časy, kdy hodnota Applu raketově rostla a krůček po krůčku se přibližovala jednomu bilionu dolarů, který letos v létě na pár týdnů překonala. Při pohledu na nynější hodnotu Applu jsou totiž již pořádky zcela jiné. Přestože se podařilo kalifornskému gigantovi v uplynulém čtvrtletí posunout prodejní laťku iPhonů opět o stupínek výše, v prodejích iPadů a Maců si nepříjemně pohoršil. Dalším „hřebíčkem do rakve“ pak mohlo být i jeho rozhodnutí v následujících letech již nezveřejňovat prodejní čísla produktů, která jsou dle názoru kalifornského giganta s ohledem na krátkou dobu nicneříkající. Investoři si ale nynější situaci vysvětlují zcela jinak a pomalu dávají od Applu ruce pryč. Jeho hodnota tudíž velmi nepříjemně klesá. 

Je tomu jen pár dní, co jsme vás informovali o tom, že se hodnota Applu propadla pod bilion dolarů, a ani dnes nepřinášíme v tomto ohledu dobré zprávy. Úniky informací z dodavatelského řetězce či prohlášení dodavatelů komponentů pro iPhony totiž naznačují, že Apple utlumuje u některých produktů v čele s iPhonem XR výrobu, což značí jen jedno – nezájem zákazníků. Přesně toho se ale investoři obávají. Akcie jablečné společnosti proto jen za včerejšek oslabily o těžko uvěřitelných 5 %, což v řeči čísel znamená ztráta hodnoty více než jednoho bilionu korun. Jeho nynější hodnota se tak pohybuje okolo 920 miliard dolarů, za jednu akcii pak zaplatíte “jen” 194 dolarů.

Na poklesu hodnoty Applu má velký vliv i útlum výroby iPhonu XR:

Poměrně zajímavé je, že neúspěch Applu bolí i jeho konkurenční společnosti. Nikoliv však proto, že by s nimi Apple spolupracoval, ale zkrátka proto, že se investoři obávají stejného scénáře i u nich. Apple totiž stále platí za udavače trendů a to i v tomto světě. Nepěkně tak ztratil hodnotu například i Amazon, Google či Microsoft. 

Snad se tedy Applu brzy podaří z problémů dostat a jeho hodnota opět poroste. Těžko ale říci, zda je to v současné situaci vůbec možné. Mnoho lidí totiž Applu vyčítá ztrátu jeho chuti inovovat, kterou dobyl ještě za “vlády” Steva Jobse svět. Ale kdo ví. Třeba bude právě podobný propad hodnoty impulzem k představení nového, velmi inovativního produktu, kterým si Apple opět podmaní planetu. 

tim-cook-sad-fb

Dnes nejčtenější

.