Zavřít reklamu

Pamatujete si, jaký poprask způsobil na konci srpna 2020 Apple, když jako první veřejně obchodovatelná společnost překonal hodnotu 2 bilionů dolarů? Jednalo se tehdy o událost, o které se hovořilo takřka všude. A nyní, necelé čtyři roky po překonání tohoto milníku, má Apple za sebou již několikáté překonání hodnoty 3 biliony dolarů, ale pozornost světa směřuje jinam. 

Poprvé překonal Apple hodnotu 3 bilionů dolarů v lednu 2022, přičemž od té doby se mu to povedlo hned několikrát zopakovat. Jelikož se však hodnota jeho akcií neustále mění, nikdy si nad 3 biliony dolarů dlouhodobě „neustlal“. Když pak tuto hodnotu překonal před pár hodinami, s trochou nadsázky se dá říci, že po něm neštěkl ani pes. Proč? Jednoduše proto, že jsou v současnosti hned tři americké firmy s hodnotou přesahující 3 biliony dolarů, přičemž jedna z nich si pozornost uzurpovala prakticky kompletně pro sebe. 

Je jí konkrétně Nvidia, jejíž hodnota strmě roste prakticky od konce loňského roku a nezdá se, že by tomu mělo být v nejbližší době jinak. Důvod je přitom jednoduchý – extrémně silná poptávka po serverových čipech s umělou inteligencí, které Nvidia vyrábí, z čehož nyní neuvěřitelně těží. I díky tomu tak nyní vůbec poprvé v historii překonala hodnotu 3 bilionů dolarů a doplnila tak na tomto výsostném postu Apple a Microsoft. A je docela pravděpodobné, že se brzy právě Nvidia stane nejhodnotnější společností světa, jelikož vzhledem k jejímu růstu k tomu nakročeno má opravdu parádně. 

Témata: , , , , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.