Zavřít reklamu

Jak se zdá, 4G LTE je už přežitek a řada předních výrobců již hledí kupředu k 5G sítím. Nedávno jsme vás informovali o velmi zajímavé zprávě, kterou zveřejnila společnost Fast Company. Dle tvrzení jejich analytiků se vyskytne v iPhonech 5G modem už v roce 2020. Údajně jej vyrobí Intel a má nést označení 8061. Se svou troškou do mlýna nyní přichází i redaktoři portálu The Verge.

Podle zpráv The Verge bude vůbec první 5G modem z dílny Intelu vyroben o 6 měsícu dříve, než tvrdily původní odhady – čili zhruba ve druhé polovině příštího roku. Ponese zřejmě označení XMM 8160 a jeho dřívější výroba umožní delší a důkladnější testování, což by mohlo hrát do karet právě Applu, který by jej mohl nasadit v iPhonech v roce 2020. Modem  XMM 8160 bude ve světě mobilních sítí skutečným rychlíkem. Rychlost dat bude až 6 Gbit/s, což je třikrát až šestkrát vyšší rychlost, než na kterou jsme zvyklí nyní.

Takto vypadá rozebraný nový iPad Pro představený na nedávné newyorské keynote:

Nicméně není zcela jisté, jak to s použitým modemem u iPhonů za 2 roky vůbec bude. Pokud se bude modem od Intelu potýkat s problémy, Apple zřejmě nebude mít problém obrátit se na konkurenci. The Verge upozorňuje, že drtivá většina „androidích“ výrobců smartphonů má v úmyslu použít chystaný 5G modem od společnosti Qualcomm, jenž nese označení X50. Jedná se o společnosti jako Samsung, Nokia, Xiaomi, Oppo, Vivo, Huawei, LG, Asus, ZTE, Sharp. Současně se povídá, že společnosti Huawei a Samsung pracují na vlastních 5G modemech. Jablečná společnost bude mít tedy rozhodně z čeho vybírat, byť primární volbou bude Intel. S Qualcommem totiž vede již několik měsíců soudní válku a Huawei i Samsung jsou jeho velcí konkurenti, které podporovat nechce.

Ať už bude 5G modem v iPhonech jakýkoliv, mnohem důležitější je podpora 5G sítí u tuzemských mobilních operátorů, což by mohl být alespoň zpočátku kámen úrazu. Minimálně T-Mobile se však již chlubí tím, že na testech 5G pracuje a je tedy možné, že by mohl být na příchod této novinky slušně připraven.

iphone-fb

 

Dnes nejčtenější

.