Zavřít reklamu

Snaha Applu očistit své jméno v kauze záměrného zpomalování iPhonů neustává. Poté, co jeho ředitel Tim Cook odpověděl na dotazy politiků z celého světa, kteří se jej na tajnou implementaci softwaru pro řízení napájení vyptávali, totiž včera Apple vysvětloval celou zápletku před parlamentní komisí v Kanadě.

Podle dostupných informací si Kanaďané pozvali jak zástupce Apple Kanada, tak i zakladatele GeekBenche Johna Poola, který zpomalování iPhonů pomocí vlastního testu před nějakým časem potvrdil a de facto tak odstartoval na jablečnou společnost hon. Poole byl před komisi přizván hlavně proto, aby jí vysvětlil technickou stránku věci a na celý problém se podíval z pohledu odborníka. Komise se ho tak prý ptala například na to, zda je nějaký rozdíl v implementaci tohoto softwaru v Kanadě a v USA.

Daleko zajímavější však bylo Poolovo prozrazení svého pohledu na věc. Ačkoliv je podle něj implementace tohoto softwaru z důvodů, které Apple uvádí, pochopitelná, rozhodně se o ní neměli zákazníci dozvědět tak, jak se dozvěděli – tedy prakticky úplnou náhodou a nikoliv oficiálně z úst Applu. Ostatně, právě to je jablečné společnosti nejvíce vyčítáno. Není se však čemu divit. Podobné utajování je totiž opravdu poměrně zvláštní a jen potvrzuje teorii, že k implementaci softwaru Apple přistoupil z důvodu snahy donutit uživatele starších modelů k upgradu.

Takovéto výsledky naměřil zakladatel GeekBench:

Stále stejná písnička 

Co se pak týče vyjádření kanadských zástupců Applu, ti z oficiální verze jablečné společnosti samozřejmě ani trochu nevybočili. Před komisí tak opět zopakovali, že bylo toto zavedení jen a pouze kvůli snaze zlepšit používání starších iPhonů. “Jediným účelem tohoto softwaru bylo pomoci zákazníkům při využívání starších modelů iPhonů, které byly tímto ochráněny před neočekávanými vypnutími. O snahu donutit zákazníky k upgradu se však nejednalo,” prohlásili. Dále pak uvedli, že o tomto softwaru Apple víceméně informoval v poznámkách k aktualizaci systému iOS 11.2.1. “Kdykoliv vydáváme novou aktualizaci softwaru, přidáváme k ní poznámky k aktualizaci, které obsahují všechny novinky, které se v aktualizaci objevují, takže si je mohou zákazníci ještě před její instalací přečíst. V případě iOS 10.2.1 jsme uvedli, že “zlepšuje správu napájení během vysoké zátěže, aby se zabránilo neočekávaným odstávkám iPhonu.”

Jak tedy můžete sami vidět, ve výsledku jsme se téměř nic nového nedozvěděli. Apple je totiž o své nevině přesvědčen a stále věří, že vše zlevněnou výměnou baterií a implementací Kondice baterie do nového iOS 11.3 navrátí do normálu. Dá se však tento rozjetý vlak ještě vůbec ukočírovat tak, aby se z jeho případného vykolejení Apple nevzpamatovával pěkných pár let? Uvidíme.

iPhone 6 Plus battery teardown

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.