Zavřít reklamu

Vypadá to, že lynčování Applu, které je zapříčiněno zpomalováním starších iPhonů kvůli softwaru pro správu napájení, nebere konce. Na jablečnou společnost se totiž valí další a další žaloby od naštvaných zákazníků, kteří tvrdí, že je tento krok jen prachsprostým pokusem donutit stávající majitele starších iPhonů k upgradu. Jen v USA atakuje již počet žalob šedesátku.

V současné době čelí Apple v USA přesně 59 žalobám u šestnácti okresních soudů, valná většina z nich pak leží na stole soudu v Kalifornii. Všichni žalobci se ve svých obžalobách shodují na tom, že je tajná implementace softwaru způsobujícího zpomalování starších iPhonů velkým podrazem, za který by měl Apple pykat. Se svými starými telefony byli totiž donedávna spokojeni a k jejich výměně je mohlo donutit právě úmyslné zpomalení.

Jablečná společnost však veškerá podobná nařčení odmítá a již od svého prosincového přiznání tvrdí, že jednala v nejlepším úmyslu. Použitím softwaru pro správu napájení totiž podle svých slov minimalizovala riziko neočekávaného vypínání iPhonu či dalších nepříjemností, které by se na jeho běžném používání podepsaly. V žádném případě se však podle ní nejedná o záměr k nákupu nového iPhonu. Svá slova se snaží potvrdit například zlevněnou výměnou baterie či přidáním Kondice baterie do systému iOS 11.3, díky kterému budou mít uživatelé možnost stav své baterie sledovat a software pro správu baterie, který je za zpomalování iPhonu zodpovědný, ručně vypnout.

Takovýto propad výkonu naměřil zakladatel GeekBench:

Ozývají se i další země

Nejsou to však jen Američané, kteří se proti Applu tvrdě ohradili. Spousty žalob byly totiž podány i v zahraničí, přičemž se o tento problém zajímají dokonce i některé vládní instituce. Nejčerstvější žaloba na Apple pak přistála podle serveru MacRumors u soudu teprve minulý pátek v kanadském Ontariu.

Uvidíme, jak tedy nakonec celá aféra se zpomalenými iPhony dopadne. Už teď je však jasné, že ji bude mnoho nejen jablečných uživatelů zazlívat Applu opravdu dlouho. Snad se mu tedy podaří celý humbuk přebít něčím, z čeho spadne celému světu brada.

Apple slow iPhone FB

Dnes nejčtenější

.