Zavřít reklamu

Psychické problémy jdou s dnešní uspěchanou dobou plnou stresu ruku v ruce. Každý z nás má někdy pocit, že se mu nic nedaří, vše je proti němu a vyčerpání, které momentálně pociťuje, už nemůže zvládnout. Takovéto stavy se pak můžou mrknutím oka přeměnit do vážnějších depresí. Mnoho lidí se je však snaží potlačit a před svým okolím utajit, jen aby neprozradili svoji slabou stránku. Ani pro odborníka pak není rozpoznání takto rozložené psychiky mnohdy úplně snadné. S tím by však mohl být v budoucnu konec.

Odborníci z Harvardu se před nějakým časem pochlubili velmi zajímavým softwarem. Jeho hlavní síla je v tom, že z naskenovaných fotografií lidských obličejů dokáže rozpoznat lidi s depresemi. Celý projekt je zatím spíše v počáteční fázi, už nyní však vykazuje velmi zajímavé výsledky. Podle slov jedné z hlavních tváří projektu, absolventa psychologie Andrew Reeceho, se při testování software trefil zhruba v sedmdesáti procentech.

Lidský faktor pokulhává

Zdá se vám to málo? Opak je pravdou. Lidský faktor je totiž výrazně pod tímto limitem. Podle výzkumů, které se na toto téma dříve zaměřily, se „lidský“ lékař trefí při rozpoznávání psychických problémů a depresí zhruba ve 42 procentech. To je skoro o polovinu horší úspěšnost než tak, kterou má software. Navíc bychom si měli uvědomit, že program fotografie pouze skenuje, kdežto lékař je s lidmi v kontaktu tváří v tvář. Úspěšnost 70% proto projektu předurčuje opravdu slibnou budoucnost, která může už tak kladná čísla vyšvihnout ještě daleko výš.

To si ostatně myslí i Reece. „Je zřejmé, že deprese není snadné diagnostikovat. Výpočetní přístup, který jsme zvolili, však může tyto diagnózy značně usnadnit a odborníkům pomoci,“ říká. Jedním dechem však připouští, že může tento software v budoucnu některým lékařům práci dokonce vzít.

Ptáte se, jak se vůbec tak sofistikovaný software vyvíjí nebo respektive, jak se své schopnosti naučí? Odpověď je překvapivě jednoduchá. Celý trik byl ve shromáždění dostatečného počtu lidí, kteří byly ochotní poskytnout své zdravotní údaje a zároveň přístup k fotografiím (zhruba 44 tisíc fotek od 166 lidi) na sociálních sítích. Díky tomu se vytvořil systém, který začal na bázi strojového učení lidi s určitými rysy na fotografii, vyhodnocovat jako pacienty s depresí.

Uvidíme, jak se tomuto ambicióznímu projektu nakonec povede. Pokud se však podaří dotáhnout do konce, bude to pro světové zdravotnictví určitě velký přínos. Svět se totiž žene vpřed mílovými kroky a implementace takovýchto technologií do zdravotnictví je pravděpodobně nezbytnou součástí. Snad však bude přínosná tak, jak si od ní její vynálezci slibují.

dopad-smartphonu-dusevni-zdravi-fb

Zdroj: anonymous-news.com

Dnes nejčtenější

.