Zavřít reklamu

apple-iconApple překvapil uživatele jménem „marcoguy,“ který na eBay prodával svou starou kolekci Apple softwarů. Společnost Apple kolekci koupila, jelikož má svůj vlastní softwarový archiv, ve kterém se snaží shromáždit každou verzi softwaru, kterou kdy vyrobila a několik jim ještě chybí. Sběratel se o zkušenosti podělil na fóru betaarchive.com.

Prodejce na eBay vytvořil několik výpisů různých Apple CD. Poté obdržel od někoho zprávu, že by jich rád tucet koupil, ale moc tomu nevěnoval pozornost. Až když šel balík odeslat, pozorně si prohlédl adresu, na kterou ho měl poslat. Stálo na ní „1 Infinite Loop in Cupertino, California,“ což je oficiální adresa sídla společnosti Apple. Kupci poté položil otázku ohledně nákupu, na kterou mu bylo odpověděno, že Apple ve svém sídle spravuje laboratoř, ve které jsou archivované materiály. „Chybí nám nějaké z disků, které jste vložil na eBay.“

„Takže Apple si ode mne koupil zpět nějaký svůj software. :) Nebojte se s námi podělit, pokud jste měli stejnou zkušenost, protože bych o tom rád slyšel. Věděl jsem, že Microsoft má pěkně velký archiv se svou historií, ale netušil jsem, že Apple ho má také, dokud se mi nepřihodilo tohle.

Tady je vidět, jak důležitá je komunita. Kdyby nebylo sběratelů, jako jsem já, strašně moc softwaru by bylo ztraceno dokonce i z rukou společností, které je vyrobily.“

Prodejce se nepochlubil, kolik mu Apple za doplnění svého archivu zaplatil, ale cena jeho ostatních disků se pohybuje mezi 9,95 dolary a 19,95 dolary. Také sběratel nesdělil, které disky konkrétně Apple koupil. Víme jen, že prodejce nabízí mnoho vzácných CD z 90 let včetně beta verze operačního systému System 7 (Mac OS 7) a disku z WWDC v roce 1994.

appleebaysoftware-800x461

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.