Zavřít reklamu

Austrálie se již delší dobu podotýká s častými výpadky elektřiny a to především z důvodů nedostatečné výroby elektrické energie pomocí obnovitelných zdrojů. Toho si všiml i zakladatel Tesly, Elon Musk, který pouze pomocí Twitteru udělal tamější vládě nabídku, ve které se zavázal, že problém s výpadky vyřeší do 100 dnů, a to výstavbou lithium-iontové baterie. Pakliže to nestihne, celý projekt bude platit on sám. Několik měsíců na to Austrálie podepsala smlouvu s jeho společností.

Elon Musk celý projekt stihl a to dokonce za méně než prvně slíbených 100 dnů. Pokud by selhal, podle jeho slov by musel z vlastního účtu zaplatit až 50 milionů australských dolarů, což v přepočtu dělá více než  815 milionů korun. Jedná se o poměrně málo rozsáhlou stavbu lithium-iontového systému Powerpack s celkovou kapacitou 100 megawattů a postavenou na území jižní Austrálie, severně od Adelaide. I přes její nepříliš velkou plochu jde o největší lithium-iontovou baterii na světě.

Cílem systému Powerpack od Tesly ovšem není nepřetržitá dodávka energie, nýbrž pouze jako výpomoc při velké zátěži nebo přetížení záložních termálních elektráren. Zásobovat po omezenou dobu dokáže přitom až neuvěřitelných 30 tisíc domácností. Napájená je z nedaleké větrné elektrárny Neoen Hornsdale. V tuto chvíli se čeká na první testy za přítomnosti australské vlády. Ta bude dohlížet, zda bateriové pole opravdu splňuje i místní regulační požadavky. Do provozu se dostane 1. prosince.

I když můžou záložní baterie působit futuristicky, zdaleka se nejedná o žádnou novinku. Tesla již nějakou dobu podobné baterie nabízí volně k prodeji pro domácnosti. Podobný projekt jako v jižní Austrálii přitom funguje i v Kalifornii, zde je ovšem pole baterií o něco menší. Napájet dokáže až 15 tisíc domácností po dobu 4 hodin v době špičky.

australia powerpack

Dnes nejčtenější

.