Zavřít reklamu

Elon Musk, zakladatel a současný CEO automobilky Tesla, je širokou veřejností často vnímán jako nástupce Steva Jobse. Jde taktéž o vizionáře, který svými automobily nepřestává udivovat veřejnost a jako jeden z mála udává směr. Tento týden Tesla představila hned dvě novinky. Jednou z nich je další generace automobilu Tesla Roadster, který se tak prozatím stává nejrychlejším sériově vyráběným automobilem na světě a zrychlení z 0 na 100km/h zvládne za úctyhodných 1,9 vteřiny. Druhou novinkou je dlouho očekávaný elektrický kamion Tesla Semi.

Ani Tesla nedokáže úniky ohlídat, takže se již nějakou dobu předpokládalo, že automobilka svůj první tahač chystá. Veškeré analytické předpoklady ovšem novinku spíše podcenily. Tesla Semi je totiž poháněná hned 4 nezávislými motory umístěnými v zadní nápravě. Ty jsou schopny kamion dostat z 0 na 100km/h za neuvěřitelných 5 sekund. V případě plného zatížení s návěsem stejné rychlosti dosáhne asi za 20 sekund.

Cílem útoků a připomínek se v případě aut poháněných čistě elektrickou energií stává jejich výdrž baterie a tedy maximální délka dojezdu. Tesla Semi přijde na trh ve dvou variantách. Ta první slibuje dojezd až 400 mil, což je necelých 650 kilometrů. V případě dražší verze s lepší baterií bude ale řidič schopný ujet až neuvěřitelných 500 mil, tedy více než 800 kilometrů. Nová technologie agregátů navíc slibuje dojezd 400 kilometrů při nabíjení pouze 30 minut.

Při představení se oči ubíraly samozřejmě na celkový design kamionu – ten je jedním slovem nadčasový. Elon Musk se zaměřil hlavně na aerodynamiku, jejíž koeficient odporu je dokonce nižší než u některých sportovních vozů. Ani za interiér se nemusí Semi stydět. Nabízí pro Teslu klasický minimalistický design, který známe ze současných modelů, jenž automobilka nabízí. Uvnitř kabiny se nachází sedadlo umístěné v nejlepší možné poloze pro sledování okolí, dva displeje vedle volantu, které nahrazují zpětná zrcátka a monitorující tak například mrtvé úhly a několik dalších vychytávek. Kabina je i dostatečně vysoká, aby se řidič mohl postavit.

Na konferenci bohužel nezazněla pořizovací cena, nechybělo ale srovnání cenových nákladů s naftovými kamiony. Podle grafu jsou náklady současných kamionů přibližně 1,51 dolarů za ujetou míli. Tesla Semi se ovšem pyšní úplně jiným číslem a to až 0,85 dolarů za míli. Automobilka plánuje kamion začít vyrábět v roce 2019 a rezervační poplatek v tuto chvíli činí více než 100 tisíc korun.

Tesla Semi FB

Dnes nejčtenější

.