Zavřít reklamu

Popredný producent elektromobilov a technológií zameraných na čistú energiu z obnoviteľných zdrojov v podobe spoločnosti Tesla, sa nakoniec po dlhšom čase môže pochváliť zaujímavou informáciou. Pred niekoľkými mesiacmi sme vás informovali o žalobe, ktorej musela Tesla čeliť. Tá sa spájala s údajným porušovaním patentov v súvislosti s konkurenčnou firmou Nikola Motors, ktorá vyhlasovala ukradnutie a následné zneužitie technológií pri vývoji elektrického ťahača Tesla Semi, za čo si pýta odškodné vo výške dvoch miliard dolárov. Podľa právnikov spomínanej firmy sa Tesla Semi až príliš podobá na vozidlo Nikola One Truck, hlavne čo sa týka vonkajšieho vizuálu. Postavenie spoločnosti Tesla však v tomto prípade výrazne zosilnelo, nakoľko sa jej podarilo získať svoj vlastný patent mieriaci na elektrický ťahač.

Tesla podložila patentovému úradu svoje podklady ohľadom dizajnu Semi, ktoré boli následne aj schválené. To dopomáha spoločnosti k lepšej pozícii v prebiehajúcom konaní proti Nikola Motors nakoľko bolo uznané,  že Tesla Semi je unikátnym vozidlom, ktoré neporušuje žiadne ustanovené pravidlá. Protistojacej firme preto ostáva už iba jeden scenár, v rámci ktorého však určite ďaleko na súde nezájde. Aby Nikola Motors vyhrala spor, musela by dokázať, že patentový úrad pochybil a Tesle pridelil jej patenty neprávom. V konečnom dôsledku to znamená, že obe vozidlá sú jedinečné a žiadne patenty neboli porušené, ergo žiadna finančná sankcia namierená proti Tesle by sa konať nemala.

Nákresy ťahača Tesla Semi, ktoré boli podložené patentovému úradu nájdete v nasledujúcej galérii:

Zásluhy stojace za patentom ťahača Semi sa priradzujú vedúcemu dizajnérovi spoločnosti, ktorým je Franz von Holzhausen. Okrem neho sa na tomto kroku podieľali aj David Imai pôsobiaci ako jeden z vedúcich vonkajšieho dizajnu, Senior dizajnér Randy Rodriguez. Posledný menovaný autor sa vo veľkej miere podieľal aj na dizajnérskych prácach v prípade Nissanu 370 Z a Nissanu Titan. S podobným počínaním teda má veľmi veľa skúseností, ktoré by sa mali ešte viac navýšiť pri potenciálnom príchode picku-pu od Tesly. Kauza Nikola Motors vs. Tesla je ešte stále v riešení, no žiadnych väčších dozvukov by sme sa dočkať nemali.

Takto vyzeral prvý nákres elektrického ťahača Tesla Semi: 

Tesla
Tesla

Dnes nejčtenější

.