Zavřít reklamu

Elon Musk, predstaviteľ spoločnosti Tesla, je v celku kontroverznou osobou a to nie len na poli elektromobility a technológií. Všetci dobre vieme, že ambiciózny vizionár si neberie servítky pred ústa a často sa so svojimi fanúšikmi na Twitteri podelí o nejaké tajomstvo z radov spoločnosti. Napriek tomu sme sa nedočkali detailnejšieho pohľadu na elektrický ťahač Semi, ktorý sa pred očami verejnosti ukrýval dosť dlhú dobu. To sa však mení a my vám prinášame bližší pohľad na elektrombilný gigant.

Video ukazujúce ťahač pridal na sociálne siete youtuber Andrew Black. Vozidlo sa takmer okamžite stalo predmetom záujmu nielen motoristických nadšencov, no jedna otázka sa vynára častejšie než tie ostatné. Na čo slúži záhadný tretí pedál v kabíne Tesly Semi? Pri pohľade na zaznamenané video je možné konštatovať, že zachytený ťahač Semi je pravdepodobne v skúšobnej komerčnej prevádzke. Tesla sa v tomto prípade spoliehala na jednoduchý dizajn nielen z vonkajšej strany vozidla, ale aj v prípade palubnej dosky a vnútorných komponentov.

Nenechajte si ujsť detailnejšie zábery na elektrický ťahač Semi v nasledujúcej galérii:

Zdá sa, že Tesla si pri vyhotovovaní interiéru ťahača Semi požičala pár nápadov od svojej vlajkovej lode v podobe Modelu 3. Podľa špekulácií je vo vozidlách použitý identický ventilačný systém, nakoľko patent naň drží sama Tesla.Dotykové 15-palcové displeje na palubnej doske sa tiež mimoriadne podobajú na tie z Modelu 3, no v prípade Semi ich samozrejme nájdeme vo dvojici. Rovnaký prípad nájdeme aj v prípade aerodynamických kľučiek na predných dverách.

Ako bolo vyššie spomínané v článku, predmetom dohadov sa stal tretí pedál vedľa plynu a brzdy, pričom sa s určitosťou nejedná o spojku. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o spínač, pomocou ktorého je možné napolohovať riadenie do vyhovujúcej polohy. Na pedál tak jednoducho „dupnete“ a manévrujete s volantom pokým nenájdete to správne pohodlie. Druhý tábor však tvrdí, že by mohlo ísť o mechanickú parkovaciu brzdu.

Tesla síce oficiálne neoznámila všetky prvky, ktoré by sa mali nachádzať v samotnom ťahači, čo platí aj pre novú verziu softvéru vozidiel, ktorá je momentálne vo vývoji. Na otázke tretieho pedálu sa dohadujú aj kamionisti a skúsení šoféri z praxe. Čo myslíte, k čomu slúži?

Tesla Semi

Dnes nejčtenější

.