Zavřít reklamu

ARKit sice veřejně dojde na iPhony a iPady až s příchodem iOS 11 na podzim, Apple však už přemýšlí o jeho velkém zdokonalení. Nejnovější patent, který si jablečná společnost před časem zaregistrovala, by totiž mohl rozšířit i na další velmi důležitou platformu, kterou není nic jiného než samotný macOS. A nejedná se jen o ARKit. Vliv patentu na budoucí fungování počítačů Mac by byl vskutku obrovský.

V patentovém prohlášení Apple popisuje celý svůj záměr, který je založen na uživatelském rozhraní sledujícím pohyb a polohu pomocí webkamery. Kamera by měla být podle Applu jediným přijatelným snímačem okolí. Myš či klávesnice je totiž podle něj pro prožitek či ovládání rozšířené reality absolutně nemyslitelná. Jakákoliv komunikace s počítačem totiž podle Applu uživatele vyruší a celkový dojem z funkce tím pádem opadne.

Zcela nové ovládání jablečných počítačů?

Snímač pohybu by však nemusel přinést jen vylepšení pro ARKit, ale pro celý systém. Apple se totiž v další části své zprávy zmínil o snaze zlepšit ovladatelnost počítačů osobám se zdravotním postižením. Ty totiž mají často právě s některými úkony prováděnými za pomoci myši a klávesnice problémy. Nově by mohli díky této zajímavé inovaci ovládat některé části softwaru jen pomocí gest. Neměl by tak být problém například listovat obsahem webů, posunovat různé prezentace či volit různá okna a objekty na monitoru. Postupem času se může ovládací model posunout až na manipulace s trojrozměrnými objekty či podobné věci, které známe spíše ze sci-fi snímků.

Je vcelku pravděpodobné, že pro pokročilejší ovládací model bude potřeba i propracovanější systém snímání. Ten by mohl do budoucna zajistit software pro sledování očí a dalších pohybů, kterým by měly disponovat VR/AR brýle . Ty totiž pravděpodobně už nějakou dobu Apple vyvíjí a propojením s jejich nejnovějším patentem by mohl jejich potenciál ještě raketově vystřelit.

Samozřejmě si však musíme uvědomit, že si Apple podobné patenty registruje opravdu často. Nikde není psáno, že je někdy zrealizuje. Na druhou stranu se v poslední době objevily patenty, které by přesně do nynějších projektů Applu zapadly a jejich realizace je tak daleko více pravděpodobná. Mezi ty ostatně pravděpodobně patří i tento případ.

macbook-pro-2016-fb-7

Zdroj: appleworld

Dnes nejčtenější

.