Zavřít reklamu

Pracovat v právním oddělení Applu opravdu není nuda a procházka růžovým sadem. Každou chvíli slyšíme o soudních sporech, ve kterých společnost působí jakožto účastník řízení. Žalobu na Apple tentokrát podává Toshiasu Abe, kvůli údajnému porušení jeho patentu na dotykovou klávesnici, kterého se prý Apple dopustil na některých modelech iPhonu a iPadu.

Abe byl podnikatelem a vynálezcem. Na počátku tisíciletí se zevrubně věnoval vývoji vychytávek pro uživatelská rozhraní. V únoru roku 2003 mu Americký patentový úřad zapsal patent nazvaný jednoduše jako „Klávesnice“. V popisu patentu stojí, že se jedná o uživatelské rozhraní, které vyobrazuje na dotykovém panelu tlačítka, se kterými je spojeno více funkcí. Jedná se například o situaci, kdy podržíte prst na písmenu E a vyjede vám nabídka s různými variacemi tohoto písmena (È, É, Ê, Ë).

Patent a jeho různá možná užití:

Porušení patentu se Apple podle Aba dopustil i svou zkratkou Flick, která byla uvedena se systémem iOS 11 pro některé iPad modely. Pokud je tato funkce povolena, stačí po tlačítku přejet prstem dolů a následně celá horní řada klávesnice bude fungovat jakožto řada číselná, s ostatními klávesami jsou pak spojeny různorodé symboly. Žaloba míří i na 3D touch, kdy klávesnice vlivem tlaku rozšiřuje své funkce.

V žalobě stojí, že společnost Apple věděla o patentu žalobce již od roku 2009, kdy si Abe vyměnil s Applem řadu mailů a jednou vedl dokonce telefonní hovor s právním zástupcem společnosti. Žádná dohoda ale mezi stranami neproběhla. Komunikace následně pokračovala minulý rok s uvedením iOS 11, ani ta ovšem neměla pro žalobce šťastný konec.Toshiasu Abe žádá po společnosti Apple odškodnění, které bude případně určeno dokazováním v soudním řízením.

iphone x keyboard

Dnes nejčtenější

.