Zavřít reklamu

Apple se ve velké většině právních sporů týkajících se mobilních zařízení s dotykovou obrazovkou oháněl svým patentem číslo 7479949, kterému se také přezdívá Steve Jobs Patent. Patent se týká multi-touch neboli více dotekového ovládání mobilních zařízení pomocí displeje. Jeho obsahem je podrobně popsaná technologie pomocí které zařízení snímá a následně vyhodnocuje v řádu milisekund jednotlivé dotyky a dokáže je vzájemně kombinovat a vytvořit z nich gesta. Jedná se o jeden z nejznámějších a také nejdůležitějších patentů společnosti Apple týkajících se všech iOS zařízení.

Patent pochází z září roku 2006, kdy byl oficiálně přihlášen k udělení patentu, jenž byl nakonec udělen v lednu 2009. Apple si tedy patentoval multi-touch ovládání dříve, než oficiálně představil svůj první produkt s touto funkcí. Samozřejmě totiž patentová práva běží od prvního dne kdy je podána přihláška. Steve Jobs má na svém kontě více než 300 patentů s jeho podpisem, ovšem ani jeden z nich nemá takovou váhu jako právě multi-touch patent. Na základě množství námitek ze strany společností, které stojí v soudních sporech proti Applu se rozhodl United States Patent and Trademark Office neboli USPTO přezkoumat platnost tohoto patentu. Samotný úřad má velké množství kontrol a přezkoumání patentu trvá několik měsíců. Problém však je v tom, že již první instance shledala patent nepřípustný v 20 z 20 bodů, kterými se zaobírá.

Apple tak nyní dostal lidově řečeno nůž na krk a má 8 týdnů na to, aby předložil jasné důkazy o tom ,že má na patent skutečně nárok a všechny jeho body vymyslel a vlastní na ně práva. USPTO samozřejmě bude celou situaci nadále zkoumat a na konečné rozhodnutí nemá názor první instance konečný dopad, ovšem je jedním z mnoha důležitých kroků k tomu, aby mohl být společnosti Apple patent odebrán. Pokud by se tak stalo, má Apple skutečně velký problém. Zákon samotný sice nepůsobí zpětně, ovšem na druhou stranu by se jednalo o novou skutečnost v již skončených soudních sporech a tak by společnosti mohli požadovat obnovu všech procesů s tím, že je Apple žaloval za zneužití něčeho, co nevlastní a nemá na to právo.

jobs_iphone_patent_and_figure

Dnes nejčtenější

.