Zavřít reklamu

Patent 7,479,949, prezývaný ako „Steve Jobs patent“, bol až do decembra minulého roku niečo, čím sa Apple obhajoval na svojich súdnych sporoch voči Samsungu či Googlu. Patent s celým názvom „touch screen device, method, and graphical user interface for determining commands by applying heuristics“ predstavoval ideálnu predstavu moderného smartfónu s multi-touch dotykovým displejom, teda niečo, čo dnes vyrába takmer každý výrobca telefónov. Práve tento patent bol spoločnosti Apple na konci minulého roku odobraný, no už v týchto dňoch opäť nadobudol platnosť.

USPTO už 4. septembra/září 2013 potvrdila, že všetkých dvadsať bodov patentu je patentovateľných a spoločnosť tak svoj významný patent získala naspäť. Znovunadobudnutie platnosti dnes predstavuje vážny problém pre Samsung a zrejme aj pre ďalších výrobcov smartfónov s Androidom, vrátane Googlu. Pretože sa patent na technológiu multi-touch je jedným z dvoch patentov, pre ktoré Apple zažaloval Samsung, juhokórejský výrobca dnes čelí zákazu dovážania niektorých telefónov do USA, pokiaľ sa nerozhodne prispôsobiť novej skutočnosti. Navyše, práve odobranie patentu minulý rok mohlo spôsobiť, že by technologický gigant čelil obvineniam za to, že zažaloval ostatných výrobcov za niečo, čo sám nevlastní.

Pretože Apple teraz drží v rukách mocnú zbraň, otvára sa mu možnosť obžalovať ostatných výrobcov a prinútiť ich, aby buď prestali ďalej používať jeho technológiu, alebo by ju používali vrámci dohody, vďaka ktorej by Apple zarobil na každom predanom zariadení so systémom Android, podobne ako je to už dnes v prípade HTC. Spoločnosť HTC sa zaviazala voči Applu, že z každého predaného Android telefónu zaplatí 6-8 dolárov Applu. To isté by mohlo v budúcnosti čakať aj iných výrobcov, vrátane spoločnosti Samsung, pokiaľ budú jej telefóny aj naďalej využívať patentované technológie Applu. Medzi ďalšie patenty, ktoré boli Applu odobrané v priebehu uplynulého roku, patria patenty na funkciu Pinch-to-Zoom a Rubber-Banding. Patent na druhú menovanú funkciu stratil Apple v Nemecku.

jobs_iphone_patent_and_figure
*Zdroj: FOSS Patents

Dnes nejčtenější

.