Zavřít reklamu

Tim Cook laugh iconMinulý týden se na webu objevila informace o tom, že se Tim Cook zbavil části svých akcií Applu. Konkrétněji se mělo jednat o prodej 334 000 akcií v hodnotě mezi 107,21 a 107,69 dolary. Přišel si tím tak na necelých 36 milionů dolarů a mnoho lidí to považovalo za předzvěst něčeho špatného. Ředitel nejhodnotnější společnosti světa přece nebude jen tak pro nic za nic prodávat své akcie. Dnes ráno se ovšem stalo víceméně totéž a Cook znovu prodával. Tentokrát se zbavil téměř 270 tisíc akcií v celkové hodnotě necelých 29 milionů dolarů. Jakkoliv špatně to může vypadat, o ničem by to vypovídat nemělo.

V návaznosti na tyto prodeje začalo mnoho lidí spekulovat o tom, zda-li Cook neprodává z toho důvodu, že předpokládá další propad akcií, v souvislosti s představením nových produktů příští týden. Zda-li je na této myšlence něco pravdy se asi nikdy nedozvíme, důležité ale je, že takovýto prodej akcií není možný ze dne na den a musel tak být naplánován velice dlouho dopředu. Navíc je nelegální manipulovat s akciemi na základě neveřejných informací, tudíž by měly jít tyto teorie stranou. Pro prodej také může být dalším důvodem to, že Cook dostal více než milion a čtvrt akcií jako odměnu za své pětileté působení v čele společnosti.

Přesněji získal 1 260 000 sdílených akcií jako bonus za to, že této mety dosáhl. V přepočtu na dolary má tento akciový balík hodnotu více než 110 milionů dolarů. Takže i přes všechny předchozí prodeje vlastní Cook stále více než milion a čtvrt akcií Applu. Tim Cook ovšem nebyl jediný, kdo se akcií své „domácí“ společnosti zbavoval. Balík téměř 50 000 akcií prodal také Senior VP hardwarového inženýrství, Dan Riccio, který si tak přišel na více než 5 milionů dolarů.

Tim Cook Apple money FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.