Zavřít reklamu

Pokémon GO icon 3Mnoho lidí označuje fenomén Pokémon Go pouze za bublinu, jakési momentální pozdvižení, kterou jednou čeká výrazné splasknutí. Není se moc čemu divit, většinu věcí, které zažijí tak výrazný a nečekaný boom, čeká vesměs to samé. Neexistuje proto příliš mnoho důvodů, proč by to mělo být v souvislosti se hrou Pokémon Go jinak. První náznak tohoto prozření přišel včera, kdy velmi výrazně propadly akcie společnosti Nintendo, která v posledních 14 dnech zažívala nejlepší ekonomické výsledky za posledních 40 let. Akcie se propadly o 17% a společnost najednou ztratila téměř 6,5 miliard dolarů ze své hodnoty. To vše kvůli jednomu nedorozumění.

V podstatě se jedná o poměrně komickou situaci, na které je jasně vidět omezený rozhled a neinformovanost lidí. Zástupci Nintenda vydali v pondělí prohlášení o tom, že obrovský úspěch hry Pokémon Go, se až tak neprojeví na jejich finančních výsledcích za poslední kvartál. To vše vzhledem k tomu, že společnost vlastní pouze 32% práv ve společnosti Pokémon Company, která stojí za celým kolosem Pokémon. A navíc je ještě relativně brzo, hra vyšla nedávno a její globální vydávání je stále v plném proudu.

Toto vyjádření očividně investory dost zaskočilo (i přes to, že se jedná o poměrně známou věc, která se navíc před vydáním hry hodně řešila). Na základě toho utržily akcie společnosti krvavou ránu a v podstatě přes noc klesla jejich hodnota o  drsných 17%, což znamenalo ztrátu hodnoty společnosti o 6,4 miliard amerických dolarů. Jednalo se tedy o nejhorší propad, který společnost zaznamenala od roku 1990.

I tak si ale společnost drží velmi slušnou hodnotu, která je stále o více než 60% vyšší, než byla před vydáním hry. Mnoho finančních expertů hodnotí tento propad jako naprosto hysterickou a nelogickou reakci, která se postupem času, pomalu ale jistě, opět sama anuluje. Úspěch hry se začne projevovat v konkrétních finančních výsledcích v následujících měsících a vydavatel (Niantic) už má spoustu plánů, jak zamezit tomu, aby hra postupně umřela (jako se to stává v 99% všech případů). Na úspěchu Pokémon Go je ovšem jasně vidět, jaký potenciál mají jednotlivé IP Nintenda. Pokud by je společnost dokázala využít, mohla by na tom trhnout další miliardy dolarů – konkrétně cokoliv z universa Mario.

Pokémon GO FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.