Zavřít reklamu

Hajek-MacBook-Pro-OLED-power iconFanouškovská základna Applu už nedočkavě vyhlíží letošní podzim. Spousta lidí čeká, tak jako každý rok, na nový iPhone – i přes to, že by to letos žádná velká pecka být neměla. Opravdu velké množství lidí však také již napjatě očekává nový MacBook Pro, kterého se nedočkali v červnu. Současné portfolio MacBooků je, kromě Retina MacBooku, žalostné. Airy jsou totálně zastaralé a modely Pro už také nejsou nic super moderního. Spása ve formě modelu MacBook Pro 2016 by měla však dorazit již brzy. Pojďme se podívat na to, co o něm zatím víme.

Informace o novem modelu MacBook Pro se začaly objevovat až v posledních měsících. V současné době už si můžeme dát dohromady, jak nové Macy budou vypadat, a čeho bychom se v nich měli dočkat. Poslední update řady Pro proběhl v květnu 2015 a Apple už má tedy opravdu na čase. Leckdo by řekl, že už včera bylo pozdě.. Na co se tedy v nových Macích můžeme těšit?

OLED panel s FN klávesami

Toto byla jedna z hlavních novinek nadcházejícího modelu. Nejdříve se objevily patenty, poté nákresy prototypů a v poslední řadě pak obrázky z výroby. O novém funkčním OLED panelu se také zmiňuje macOS Sierra, takže s tím už počítá víceméně každý.

Hajek MacBook Pro OLED FB

Touch ID

S výše zmiňovaným OLED panelem také souvisí přítomnost Touch ID. Současný MacBook Pro nabízí pouze konvenční způsoby uzamknutí zařízení, ten nový by však měl konečně Touch ID podporovat. Také už bylo na čase poté, co se v iPhonech a iPadech Touch ID nachází již takovou dobu. Nikdo si není příliš jistý tím, jak to nakonec Apple vymyslí, ale očekává se že bude využita dotyková část na OLED panelu, zejména pak power button. macOS Sierra také nabízí podporu pro Apple Pay, tudíž by přítomnost Touch ID byla logická.

USB-C

Klasickým USB 2/USB 3 zvoní umíráček. Prvním krokem Applu k novému typu USB-C byl Retina MacBook, který má právě jeden tento port. Bylo již předem jasné, že další notebooky budou následovat. A je to velmi logická volba. USB-C nabízí podstatně širší možnosti využití než staré USB 2/3, celý port je více variabilní, je daleko méně prostorově náročný a jeho podpora bude u výrobců pouze stoupat. Je důležité jít s dobou a nespoléhat na staré technologie, USB-C má před sebou dlouhou a úspěšnou budoucnost. Těchto portů by na nových Macích mělo být několik. U většího modelu údajně až 4.

Retina MacBook USB-c

Datum vydání a další

Nejzásadnější informace ze všech, přitom ale ta nejvíce vratká. Většina lidí očekává představení na zářijové Keynote. Nebylo by však poprvé, kdyby Apple na Keynote o nových MacBoocích ani nehlesl. Nejednou se stalo, že byly nové Macy představeny pouze skrze tiskovou zprávu během října. S jistotou víme, že nové modely dorazí do konce roku. Čím dříve je Apple představí, tím lépe. Ke konci roku totiž například Intel chystá představit novou řadu procesorů Kaby Lake, které budou nahrazovat současné procesory Skylake. Z PR hlediska by nebylo úplně moudré představovat „zbrusu nové notebooky“, které budou už při vydání využívat zastaralou procesorovou platformu. Stačí že v nových Macích bude opět grafika od AMD, která je očividně opět o trochu pozadu oproti své konkurenci v podobě nVidie.  V neposlední řadě bude také zajímavé sledovat, jak se Apple postaví k současným modelům MacBook Air. Zda-li nechají celou řadu postupně umřít, nebo naopak přijdou také s aktuálním updatem. Nový MacBook Pro má být totiž zase o něco tenčí, takže je otázka, zda-li je v nabídce pro Air stále místo. Dle mého názoru ale ano, jelikož ačkoliv se Retina MacBook snaží tvářit jako jeho nástupce, cenou to tak rozhodně není a levnější varianta MacBooku by v nabídce citelně chyběla.

macbook pro sierra macos

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.