Zavřít reklamu

amd-radeonPřed 14 dny jsme vás informovali o tom, že nové Macy přijdou společně i s novými generacemi grafických karet. Dnes se serveru WCCFtech (který má ovšem v rámci PC komunity poměrně pochybnou pověst) podařilo potvrdit z několika zdrojů informaci o tom, že v nových Macboocích se objeví opět karty od AMD. V současné době dodává AMD své GPU do modelových řad iMaců, Mac Booků Pro a Mac Pro. Na tradici současných karet řad 200/300 by měla navázat zbrusu nová řada 400, vyrobená již na 14nm FinFET výrobní technologii.

AMD připravuje odhalení dvou čipů spadající do rodiny Polaris na letošní Computex, který se koná v červnu. Chystanými čipy má být menší Polaris 10 a větší Polaris 11. Ten první má být určen pro využití v mobilních zařízeních, ten druhý má představovat střední třídu v desktop segmentu. V současných iMacích se nachází mobilní řada grafického adaptéru, ale díky novému výrobnímu procesu by mohlo být reálné využití plnohodnotného, desktopového GPU.

AMD-Polaris-11-Polaris-10-GPUs-feature-800x453

Zmenšení výrobního procesu by mělo dle AMD znamenat zdvojnásobení výkonu proti předchozí generaci, při zachování TDP (thermal design power – maximální úroveň spotřebované elektřiny). Tato rovnice jde samozřejmě upravit stylem snížení spotřeby o polovinu, při zachování stejného výkonu. Tohoto ladění se pravděpodobně dočkáme u většího z Polarisů, který by se měl objevit v nových iMacích. Objevují se také spekulace, že díky pokročilejší výrobní technologii, a s tím související nižšími nároky na spotřebu, by se mohl menší z polarisů objevit i mimo 15″ MacBook Pro. Na toto potvrzení, či vyvrácení, si však musíme ještě počkat.

Polaris-800x421

Výkonnostní skok rozhodně ocení budoucí majitelé iMaců s 5k rozlišením, neboť současný grafický akcelerátor je pro toto obří rozlišení téměř nepoužitelný v jakýchkoliv náročnějších aplikacích, o hrách ani nemluvě. Plánované uvedení prvních GPU z architektury Polaris by AMD rádo stihlo před začátkem školního roku, tudíž se přímo nabízí, že kompletní refresh MacBooků bude oznámen na černovém WWDC. Je velmi nepravděpodobné, že by se nové Macy oznámily až na podzímní Keynote, ale stát se to také může. Většina indícií ale nahrává červnovému zveřejnění. Není neobvyklé, že si Apple u dodavatelů vyjedná přednostní právo na komponenty, tudíž první várky nových GPU mohou dorazit z továrny přímo Applu.

AMD-Polaris-16-800x450

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.