Zavřít reklamu

amd-radeonLetošní refresh kompletního portfolia MacBooků je za rohem a stejně tak se chystá vydání nových generací grafických karet od obou hlavních výrobců v oboru. Jak nVidia, tak AMD chystá uvést své první nové GPU modely v období léta a využít toho může i Apple. Dedikované grafické karty se notebookových řadách nachází pouze v MacBooku Pro. Dále pak dedikovaná řešení využívají iMac a Mac Pro. Menší MacBooky a Mac Mini si musí vystačit s iGPU.

Na poli grafických akcelerátorů nás čeká velmi zajímavý rok. AMD i nVidia po dlouhých 5 letech opouští zastaralý 28nm výrobní proces a posouvají se dál. AMD postaví současnou generaci karet, s kódovým názvem Polaris, na novém 14nm výrobním procesu od Global Foundaries. nVidia využije pro svůj Pascal již tradičně služeb TSMC s jejich 16nm výrobním procesem. Ačkoliv se může zdát že se výrobní procesy trochu liší, není tomu tak a v praxi jsou víceméně podobné (viz aféra o dvojí výrobě čipů A9). Oba procesy jsou založené na technologii FinFET.

V prohlášení z počátku tohoto roku AMD uvedlo, že přechod na 14nm výrobní proces jim umožnil zdvojnásobit hodnotu výkon/watt vzhledem k současné odcházející generaci. nVidia se o své nové architektuře příliš nezmiňuje, ale nějaké střípky jsme mohli zaslechnout během středeční GPU Technology Conference. Zlepšení provozních vlastností a výkonu produktů bude pro obě společnosti podobné vzhledem k limitaci fyzikálními zákony. Rozdílovým prvkem bude použitá architektura. Ta by na straně AMD měla být velmi podobná té současné, zatímco nVidia se vydala cestou zcela nového návrhu. Spekulovat o výkonu můžeme ještě pár měsíců, neboť obě společnosti plánují vydání v období léta.  Stejně tak uvidíme, jakou cestou se vydá Apple tentokrát. V současné době nabízí ve svých modelech GPU od AMD, ale v minulosti se obě grafické společnosti střídaly.

Polaris-800x421
MacBook 2015 Pro Air

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.