Zavřít reklamu

Touch ID iconOtázky zabezpečení iPhonů se v poslední době dostávají na přetřes snad i obden. Nejnovější zpráva je však poměrně zásadní. Soud v Los Angeles poprvé v historii vydal soudní příkaz, který nařizoval majitelce telefonu, aby policistům odemkla svůj iPhone za použití Touch ID, čímž se policisté mohli dostat k informacím, které jim mají pomoci s objasněním trestného činu. Žena, které se týká tento případ, byla už několikrát obviněna, například z falšování identifikačních dokumentů, krádeží a další podobné kriminální činnosti.

Na základě tiskové zprávy byl soudní příkaz vydán 45 minut poté, co byla obžalovaná umístěna do vazby. Policie zkonfiskovala její iPhone v jejím obydlí, kde bydlela se svým přítelem, který aktivně působí v jednom z Los Angelských gangů. Zda-li informace v iPhonu policii nakonec k něčemu byly není zcela jasné, ale daleko důležitější je precedent, který toto soudní rozhodnutí znamená pro další podobné budoucí případy.

Co se týče povinností odemykat policii či soudu telefonní, či jiná zařízení, většina Američanů to do této doby odmítala s odkazem na pátý dodatek ústavy USA. Tento dodatek je mimo jiné o tom, že člověk má právo na upření výpovědi, pokud by tím ohrozil či jinak zdiskreditoval sám sebe. Jinými slovy, člověk není nijak nucen sám sebe práskat. Tudíž měly soudy problém, jelikož sdělení bezpečnostního PINu bylo bráno jako svědčení vůči sobě. Tato praktika ale neplatí pro otisk prstů, na který 5. dodatek již nemyslel. Americké justici se tak otevírá nový způsob, jak se domoci přístupu do elektronických zařízení obviněných osob.

iPhone 5s Touch ID

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.