Zavřít reklamu

Apple se poslední dobou chlubí jedním patentem za druhým. Většina se však týkala veskrze spíše samotných zařízení než příslušenství. To se nyní pomalu mění, jelikož se nejnovější patent zaměřuje výhradně na Apple Pencil a nejrůznější funkce, které by pero mohlo zvládat. Konec konců, sice se jedná o skvělý nástroj pro umělce a nezbytného pomocníka pro celou řadu uživatelů, ale i tak technologický gigant neustále pilně pracuje na zdokonalení.

Je to již pár týdnů, co jsme psali o patentu pokrývajícím novou potenciální funkci Apple Pencil, která by zajišťovala haptickou odezvu a informovala by uživatele například o tom, jak velký tlak a tah vyvíjí. Netrvalo dlouho a Apple přispěchal s dalším řešením, jenž by výrazně usnadnilo ovládání pera a přineslo by řadu nových vychytávek, po nichž komunita volá již dlouho. Zařízení by totiž mohlo obsahovat více senzorů, jako je například biometrická čtečka umožňující odemčení pomocí Touch ID, gyroskop, akcelerometr nebo detektory natočení pera. Uživatel by tak měl o poznání větší senzorický přehled o tom, jak Apple Pencil využívá a jednotlivé funkce by významně usnadnily ovládání. To však není všechno, Apple si posvítil také na místo dotyku s obrazovkou, které by pero díky kapacitním a tlakovým senzorům umělo rozeznat. Roli by hrály také fotodiody a piezoelektrické senzory, jenž by generovaly napětí i při jemné deformaci.

Prim by tak hrála zejména zjednoduší interakce s perem a efektivnější odezva, která by v tomto případně nemusela být pouze vizuální jako doposud. Například při kresbě by se tak umělci mohli řídit zásadně podle haptických reakcí Apple Pencil, což by výrazně zlepšilo uživatelský zážitek. Stejně tak by v případě zabudovaných biometrických senzorů stačilo jen zvednout své pero a váš iPad by se automaticky odemkl. Díky tlakovým detektorům by naopak bylo možné regulovat tlak i tah a dosáhnout pohodlnějšího ovládání rozhraní. Zda Apple patent využije, nebo si ho schová do šuplíku je zatím otázkou budoucnosti, ale rozhodně by se jednalo o nanejvýš vítané funkce.

Dnes nejčtenější

.