Zavřít reklamu

Word for Mac 2016 IconMicrosoft dokázal minulý týždeň v jedinú sekundu spraviť niekoľko dôležitých vecí. V prvom rade splnil očakávania užívateľov, ktorí sa už chceli posunúť vpred a nechceli používať starý Office. Spoločnosť teda vydala novú sadu Office for Mac 2016 a nastolila tak novú éru Office aj na počítačoch Mac. Nakoniec teda splnila aj očakávania užívateľov, ktorí čakali na najnovší balík niekoľko rokov, no až do dnešného dňa o ňom mohli iba snívať, respektíve si behom uplynulých mesiacov mohli stiahnuť jeho betu. Čerstvo vydaná komerčná verzia je však dostupná len pre predplatiteľov Office 365 a užívatelia, ktorí si budú chcieť kúpiť doživotnú licenciu, budú musieť čakať až na jeseň, kedy bude vydaná krabicová verzia.

Poďme si však rozpísať novinky v jednotlivých aplikáciách a zároveň to skombinujme s vlastnými dojmami, konieckoncov Office ako študent používam pravidelne. Začnime niečím, čo pozná každý a používal to minimálne raz v živote – Word.

Najnovší Word prináša niekoľko zásadných noviniek oproti svojmu predchodcovi. V prvom rade je to rozhranie, ktoré je jednoduchšie oproti Office 2011 a ja osobne naň nedám dopustiť. Prostredie je totiž veľmi pekné, veľmi jednoduché a je v súlade nielen s OS X Yosemite, ale aj s ďalšími verziami Office pre ďalšie zariadenia ako sú tablety alebo Windows. Oproti mojim prvým dojmom sa dizajn čiastočne zmenil, kým predtým bola aj spodná lišta programu modrá, teraz je strieborná. Modrá je teda už len najvrchnejšia časť, v ktorej sa nachádzajú jednotlivé sekcie menu Ribbon. Mne osobne to nevadí, skôr naopak, páči sa mi to viac než Pages, ktoré majú až moc lineárny dizajn okorenený príliš farebnými ikonami, takže na mňa pôsobí trochu detinsky. V prostredí Ribbon však užívatelia môžu čakať, že Microsoft dokázal trafiť zlatý stred a aj keď Word for Mac 2016 stavia na čistejšom dizajne, prostredie si naďalej zachováva tradičnú formu a vy tak okamžite viete, kde sa čo nachádza. Čo môže niektorým ľuďom prekážať, je absencia slovenskej alebo českej lokalizácie a tak je program naďalej v angličtine. Ale podporuje našu gramatiku, o čom som sa rozpísal v samostatnom článku Ako nastaviť opravu českej alebo slovenskej gramatiky v Office for Mac 2016.

Word for Mac 2016

Ďalšia zmena spočíva aj v dizajne základnej obrazovky, ktorá teraz pôsobí takmer rovnako ako na iPade. Vidíte teda modrú lištu, na ktorej je ikona vášho profilu Microsoft Account a pod ním sú tlačidlá, ktoré budete využívať často. V prvom rade je tu možnosť vytvoriť nový dokument. Tu máte k dispozícii niekoľko motívov, pričom najzákladnejšie máte prístupné vždy a nové sa sťahujú zo serverov Microsoftu. Výhodou v tomto prípade je, že Word vám tak šetrí miesto a keď je zrejmé, že niektoré motívy nebudete nikdy využívať – napríklad ak používate Word na pracovné účely, určite v ňom nebudete robiť pozvánky na detské oslavy.


Word for Mac 2016

Okrem možnosti vytvoriť nový dokument je tu samozrejme možnosť otvoriť niektorý z uložených alebo rozrobených dokumentov. Tie si môžete po novom ukladať nielen lokálne, ale aj na OneDrive, čo prináša zásadnú výhodu v podobe možnosti upravovať svoje dokumenty kdekoľvek. Vďaka cloudu ich môžete upravovať nielen na svojom iPhone a iPade, ale tiež ho môžete upravovať na webe s pomocou nástroja Office Online, ktorý obsahuje odľahčené webové verzie programov Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote a tiež obsahuje nový nástroj Sway, ktorému sa budem venovať neskôr.

Keď som už teda načal cloud, môžem spomenúť jeho ďalšie výhody. Microsoft vrámci svojej sady Office 365 ponúka všetkým užívateľom 1TB úložisko (v tomto prípade je to naozaj 1000GB), ktoré môžete použiť jednak na zálohu fotografií zo svojich programov a jednak ako svoju osobnú multimediálny cloud. Osobne mám na ňom nahrané svoje obľúbené seriály a pretože mám Xbox One, seriály si následne pozerám tu keď obedujem alebo keď je sobotňajší večer kedy nemám čo robiť. Mimo iného je výhodou, že OneDrive podporuje súbory s maximálnou kapacitou 10GB.

Word pre iPad - logo

Faktom je tiež, že cloud umožňuje viacerým užívateľom spolupracovať na jednom dokumente a tak keď robíte nejaký projekt, môžete im poslať link na jeho otvorenie a následnú úpravu. Vrámci spolupráce vidíte, kde čo aký užívateľ upravuje a viete sa mu tak vyhnúť. Navrch toho sú k dispozícii komentáre, kde môžete vytvárať hotové konverzácie. Teda že môžete reagovať na jednotlivé komentáre a viete tak zdokonaliť svoj projekt, prácu, príhovor, no skrátka nejaký dôležitý text. Ako pôvodca dokumentu však jednotlivé zmeny nevidíte hneď, ale dostanete na ne upozornenie v spodnej lište, ktoré upozorňuje na dostupné zmeny v dokumente. Naproti tomu užívatelia, ktorí upravujú dokument cez Word Online, vidia zmeny okamžite.

Jednou technickou zmenou je podpora Retina displeja, čomu sa ale vzhľadom k flat designu veľmi nečudujeme. Zmena však rozhodne poteší vzhľadom k tomu, že stará verzia Office jednoducho nepodporovala Retina displeje a bola naozaj „zastavená“ v roku 2011, čo predstavovalo aj problémy s kompatibilitou so súbormi, ktoré boli vytvorené v Office 2013 na Windowse.

Word for Mac 2016 collaboration

Dnes nejčtenější

.