Zavřít reklamu

Vývojársky tím Microsoft Office sa na svojom blogu podelil o ďalšie zaujímavosti z vývoja kancelárskej sady Office pre iPad. Tentoraz sa vývojári zamerali na históriu dizajnu užívateľského rozhrania, ktoré je v konečnom dôsledku jednoduché a ladí s dizajnom desktopovej verzie Office, ako aj s prostredím systému iOS 7. Súhra dvoch dizajnových jazykov sa podľa Microsoftu významne podieľala na tom, ako momentálne vyzerá Office pre iPad a zároveň to podľa neho znamená, že Apple priniesol na tablety iPad „zlatý štandard produktivity“.

Oba dizajnové jazyky majú totiž jednu spoločnú myšlienku a filozofiu – u oboch je na prvom mieste jednoduchosť a čistota dizajnu, čo sa zaiste podarilo obom spoločnostiam. No aj keď je jazyk Microsoft Modern o trochu inakší než jazyk iOS 7, odlišnosti boli pri navrhovaní Office pre iPad tak minimálne, že Microsoft bol schopný vytvoriť pekné, familiárne prostredie, tentoraz obohatené o podporu dotykových obrazoviek. Familiárnosť prostredia sa významne podieľa na tom, že si ho človek príliš neuvedomuje, čo pri dlhoročných užívateľov Office platí dvojnásobne a viem to potvrdiť aj ja. Prostredie teda v konečnom dôsledku vyvoláva pocit, že dokument je hlavným prvkom celej aplikácie a užívateľ si uvedomuje práve dokument, ktorý edituje a nie ovládacie prvky, ktoré sú nad ním.

Svoje na tom spravili aj bohaté skúsenosti Microsoftu s vývojom softvéru pre OS X. Spoločnosť už niekoľko rokov vyvíja Office pre Mac a práve ten istý tím v posledných rokoch navrhoval a vyvíjal aplikácie Word, Excel, PowerPoint pre iPad. Tím potvrdil, že vytvoriť dizajn aplikácií pre iPad bolo celkom jednoduché. No ich práca sa ešte viac zjednodušila po tom, ako Apple predstavil iOS 7. Vďaka jeho jednoduchému prostrediu bol Microsoft schopný odstrániť zo svojho dizajnu akékoľvek prebytočné obrysy a prvky, ktoré ničili estetiku rozhrania v iOS 6 a starších verziách operačného systému iOS. Office pre iPad teda ponúka rozhranie Ribbon veľmi podobné tomu na desktope, avšak jeho časti museli byť upravené kvôli dotykovej obrazovke pre pohodlnejšie a intuitívnejšie ovládanie.

Dnes nejčtenější

.