Zavřít reklamu

EU - roamingUž několik let klesají ceny za roaming v rámci zemí Evropské unie. Rok co rok jsou poplatky za příchozí a odchozí hovory, sms nebo data stále nižší, až se mnohdy rovnají cenám, se kterými se lze setkat u předplacenek. Evropská unie však chce roaming zrušit úplně, což bude ve výsledku znamenat, že pokud budete mít například datový balíček 5GB dat v České republice, bude vám platit i v kterékoli jiné zemi Evropské unie. Operátoři z mnoha zemí tak přijdou o poměrně značné výdělky a není zcela jasné, jak se k tomuto faktu postaví.

Méně potěšující zpráva ale je, že Evropská unie chce tak učinit až v 15. června 2017, tudíž si musíme počkat ještě necelé dva roky. Na druhou stranu ale potěší, že do té doby budou ceny neustále klesat, až se roaming nakonec zruší úplně. EU prozatím stanovila maximální hranice na €0.19/min za volání, €0.06 za sms a €0.20/MB dat, což je stále poměrně hodně, jelikož data se nasčítají neuvěřitelně rychle a účet se může vyšplhat do astronomických částek.

Návrh musí ještě schválit členské země, avšak předpokládá se, že s návrhem nebude problém a hladce projde. V létě 2017 tedy můžeme vesele vyjet na prázdniny a dovolenou a nedělat si s romaingem vůbec starosti.

2011-04-19171613_^_u-flag

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.