Zavřít reklamu

Pokud jste minulý týden netrávili někde, kde není připojení k internetu, zřejmě vám neuniklo, že Apple vybavil nový iPhone 5 skutečně delším displejem, který nabízí rozlišení 1136×640 pixelů, oproti 960×640 pixelů u iPhone 4S. To znamená, že displej má stejné rozlišení v přepočtu na jednotlivé pixely, ale jeho obrazovka je více širokoúhlá, konkrétně o 176 pixelů. To zda při spuštění aplikací na iPhone 5 uvidíme 176 černých pixelů nebo je vývojáři vyplní obsahem aplikace záleží jen na nich. Složitost přepracování aplikací přitom závisí v největší míře na tom, o jaké aplikace se jedná.

Pokud vývojáři neaktualizují své aplikace pro iPhone 5, zobrazí se aplikace klasicky v rozlišení 960×640 pixelů s tím, že se nad i pod aplikací zobrazí 88 černých pixelů. Aplikace nebude nijak deformovaná a zobrazí se v Retina kvalitě. Nemusíte se tedy obávat, že by došlo k nějakému automatickému roztažení prvků na obrazovce. Většina vývojářů, zejména pak vývojáři populárních aplikací, však již nyní posílají do iTunes App Store ke schválení aktualizace svých aplikací tak, aby byly kompatibilní s rozlišením stávajícího i nového iPhone.

Pokud vývojáři aktualizují své aplikace, záleží na tom o jakou aplikaci se jedná. V případě, že nemá aplikace pevně ohraničené prvky jako je tomu u aplikací kde se pomocí pohybu prstů pohybujete dále do všech stran tak jako je tomu u map nebo například strategií, je pro vývojáře úprava aplikace opravdu snadná. Stačí když pomocí nového SDK přidá do aplikace takzvanou podmínku „if“, která říká, že pokud se aplikace spustí na iPhone 5, má se automaticky zvětšit zorné pole uživatele a 176 pixelů navíc, které má iPhone 5 oproti iPhone 4 se zaplní obsahem, který by na iPhone 4 nebyl viditelný bez posunu prstu na displeji.

apps-on-iphone-5

V podobné situaci jsou také vývojáři aplikací, ve kterých je možné scrollovat. Aplikace jako je například Facebook tedy zobrazí více obsahu. V landscape módu pak musí vývojáři definovat, co se v okrajích displeje bude zobrazovat. Pokud to aplikace umožňuje, stačí když se i v landscape módu zobrazí více obsahu najednou.

fromtheappstore_image
builtinapps_image

Ve zcela jiné situaci jsou však vývojáři, jejich aplikace mají pevně stanovenou velikost jednotlivých prvků. V tomto případě se vývojář aplikace To-Do Milen Dzhumerov domnívá, že vývojáři v současné době zbývající místo vyplní obsahem pouze proto, aby aplikace vypadala na iPhone 5 dobře a následně se budou zabývat promýšlením toho, jak co nejlépe větší plochu displeje využít.

V rozhovoru pro server techcrunch.com tedy Milen Dzhumerov uvedl, že drtivá většina vývojářů zřejmě v co nejrychlejším čase vydá update, který zajistí, že se jejich aplikace nezobrazí s černými okraji nad a pod aplikací nebo v případe landscape módu vedle aplikace , ale nebudou se příliš zabývat promyšleností toho, jak místo využijí. V následujících týdnech pak lze očekávat další updaty aplikacím kteří již nabídnou promyšlené využití místo, které iPhone 5 nabízí oproti iPhone 4s.

Dnes nejčtenější

.