Zavřít reklamu

Všude kolem nás koluje spousta mýtů o tom, jak se starat o baterii telefonu. Kterým z nich věříme zcela zbytečně a na kterých je naopak alespoň část pravdy?

Mýtus: Neměli bychom nechávat telefon přes noc v nabíječce

Pravda: Chytré telefony disponují technologií, která zastaví nabíjení baterie, když dosáhne určitého procenta. Pokud kapacita baterie trochu klesne i s připojenou nabíječkou, telefon ji opět začne nabíjet. Tímto způsobem se baterie nabíjí pouze tehdy, když je to nutné, i když telefon nabíjíte přes noc.

Mýtus: Režim snížené spotřeby můžeme nechat zapnutý pořád

Pravda: Nechat telefon v úsporném režimu i po nabití sice nepoškodí software, ale může to vést k horší uživatelské zkušenosti. Chytré telefony jsou navrženy tak, aby byly opravdu líbivé a poskytovaly špičkový zážitek. Když je přepnete do úsporného režimu, zbaví se všech nadbytečných funkcí. Nižší jas může ztížit viditelnost displeje a zvuk nemusí být tak hlasitý, jak byste chtěli. Navíc aplikace mohou kontrolovat oznámení pouze každých deset minut, takže nebudete dostávat okamžitou zpětnou vazbu, na kterou jste zvyklí.

Mýtus: Nabíjení ve veřejné nabíjecí stanici je zcela bezpečné

Pravda: Používání veřejné nabíjecí stanice může za jistých okolností ohrozit vaši bezpečnost a soukromí. Na rozdíl od běžné zásuvky, do které zapojujete nabíječku doma, kabely, které vidíte v restauracích a na letištích, skýtají snadný způsob přenosu dat. Hackeři by se mohli potenciálně dostat k čemukoliv ve vašem telefonu – e-mailům, textům, fotkám a dalším. Pokud se vám často stává, že potřebujete nabíjet baterii telefonu na veřejném místě, mnohem bezpečnější volbou je externí nabíječka. Pravděpodobnost, že vás ohrozí kabel ve veřejné nabíjecí stanici na náhodném nádraží v některém z českých maloměst, je sice velmi malá, pro všechny případy je ale lepší zvyknout si na používání powerbanky nebo externí baterie.

Mýtus: Nový telefon musím před prvním použitím plně nabít

Pravda: Váš telefon má už z výroby nějakou úroveň nabití baterie a první vybití a nabití nemá vliv na jeho celkovou životnost. Jediný důvod, proč někteří výrobci doporučují první plné nabití, je dobrý první dojem. Než se nový telefon dostane do vašich rukou, testování a výroba už spotřebovaly až polovinu baterie. Většina těchto doporučení podle odborníků spíše slouží k tomu, aby uživatelé měli pocit, že dostávají kvalitu zařízení, kterou jim prodejci slibovali.

Mýtus: Měl(a) bych telefon nabíjet až do úplného vybití

Pravda: Je lepší dobíjet lithium-iontovou baterii ve vašem telefonu dříve, než se úplně vybije. Tyto baterie si „zapamatují“ svou plnou kapacitu a při dobíjení se pak nenabijí na stejnou úroveň jako na začátku. U novějších modelů to většina značek vyřešila, ale u starších modelů to může být stále problém.

Mýtus: Jedna aplikace nemůže spotřebovat tolik energie

Pravda: I jedna aplikace může spotřebovávat spoustu energie baterie vašeho telefonu. Bohužel jedním z běžných viníků je aplikace Facebook. Mnoho aplikací, jako je Facebook, provádí akce na pozadí, i když je aktivně nepoužíváte. Aplikace neustále kontroluje zprávy a aktualizace stavu a na pozadí aktualizuje váš kanál novinek. Někteří uživatelé Androidu uvedli, že smazání aplikace Facebook jim pomohlo zrychlit ostatní aplikace o 15 % a ušetřit 20 % výdrže baterie telefonu. Místo neustálého hledání nabíječky zkuste aplikaci smazat a Facebook kontrolovat v internetovém prohlížeči v telefonu.

Dnes nejčtenější

.