Zavřít reklamu

Trůn pro největšího prodejce smartphonů na světě si Apple příliš dlouho neužil. Poté, co se mu na něj podařilo v posledním čtvrtletí loňska usednout a překonat tak po mnoha letech Samsung, totiž nyní opět obrazně řečeno „balí kufry“ a stěhuje se do předsálí trůnního sálu. Ten si totiž pro sebe v prvním čtvrtletí letoška opět uzurpoval Samsung, tedy alespoň podle dat analytické společnosti IDC. 

Z dat analytiků vyplývá, že zatímco Samsung držel v prvním čtvrtletí letoška tržní podíl na trhu se smartphony 20,8 %, což pro něj znamená meziroční propad o 0,7 %, Apple kvůli meziročnímu propadu o 9,6 % klesl svým podílem na 17,3 %, což stačí „jen“ na druhé místo. A mohlo být ještě hůř. V prvním čtvrtletí totiž výrazně meziročně posílilo Xiaomi, které díky meziročnímu růstu o 33,8 % drží 14,1% podíl. Od Applu ho tedy dělí jen 3,2 %, což je méně, než kolik ztrácí Apple na Samsung. Pokud bude navíc Apple i nadále krvácet v Číně, ve které se nyní naopak Xiaomi daří naprosto skvěle, už ve druhém čtvrtletí letoška by mohl být překonán. 

Obecně se dá říci, že propad Applu se dal čekat, stejně jako byl očekáván růst Samsung. Zatímco první zmiňovaný totiž nyní začíná pomalu ztrácet dech v prodejích nejnovějších iPhonů, které byly představeny už v září loňského roku, druhý zmiňovaný jej naopak díky uvedení nových vlajkových lodí Galaxy S24 nabral. Spíš než to, zda bude nyní držet větší podíl na trhu Apple nebo Samsung se tak hrálo o to, jak velký rozdíl mezi společnostmi bude – respektive, jaké manko bude Apple na podzim muset dohánět. Přeci jen, představení iPhonů 16 prodeje iPhonů jako takových zcela určitě nastartují. 

Dnes nejčtenější

.