Zavřít reklamu

Apple AirTags jsou rozhodně šikovná zařízení, která vám umožňují mít přehled o svých věcech, o čemž svědčí také jejich rozšířenost, ovšem zároveň je dobré vnímat také potencionální riziko, že je hackeři a slídilové zneužijí ke špehování. Poskytneme vám několik tipů, jak se těmto praktikám bránit.

Jste-li na tom podobně jako já a mnoho dalších, máte seznam věcí, bez kterých v podstatě nikdy neopouštíte domov, přičemž mezi ně nejspíš patří telefon, peněženka, klíče, případně batoh s MacBookem a dalšími potřebnými věcmi. Už jste někdy museli čelit okolnostem, kdy se vám některý z těchto předmětů podařilo ztratit, nebo ještě hůře, jej někdo ukradl? Naštěstí dnes máme k dispozici zařízení typu AirTag, s nimiž si s takovými záležitostmi dokážeme lépe poradit. Můžeme tak být v obraze, pokud jde třeba o polohu zavazadla při přistání, ale kupříkladu také čipové karty do práce nebo místa parkování našich automobilů.

Princip fungování AirTagu a jemu podobných trackerů, jež obvykle mají rozměry větší mince a lze je připevnit takřka kamkoli, není nijak složitý. Vysílají signál, který jsou schopna detekovat okolní zařízení. Pokud jejich majitel sledovaný objekt někde zapomene, dostane se do nesprávných rukou nebo nedopatřením zapadne mezi polštáře gauče, může jej za přispění patřičné aplikace poměrně snadno najít.

Apple, samozřejmě není jediný, kdo nabízí podobné řešení, přestože je pravděpodobné, že mu dá přednost většina uživatelů iPhonů, mezi velmi oblíbené se řadí také produkty Tile nebo SmartTag korejského Samsungu. Přes jejich jednoznačný přínos, je však na místě brát v úvahu také možné ohrožení soukromí za předpokladu, že by někdo neoprávněně získal k AirTagu přístup nebo se rozhodl použít svůj vlastní k tajnému sledování. Společnosti Apple a Google pracují na zavedení průmyslových standardů, s nimiž takovému zneužívání učiní přítrž. Naštěstí nejsme bezbranní a můžeme využít postupy, které nám pomohou udržet situaci pod kontrolou.

Jak fungují Apple AirTags?

Jak již bylo řečeno, koncept trackeru je poměrně jednoduchý. Apple AirTag je v podstatě malý naváděcí maják, který vysílá bezdrátový signál a umožňuje tak ostatním zařízením zjistit jeho polohu. Pokud je ztracená věc poblíž, je vše poměrně snadné, jelikož jste v přímém dosahu, prostě se k ní necháte navést svým iPhonem nebo iPadem. Pakliže jste se právě vrátili domů a uvědomili si, že jste nějaký předmět nedopatřením zanechali pravděpodobně u známého, kterého jste dnes navštívili, někde v kavárně či jinde na veřejnosti, vstupuje při hledání do hry síť uživatelů.

Výhodou AirTagu je, že spolupracuje s obrovským ekosystémem „Najít“ společnosti Apple. Jednotlivá zařízení s logem nakousnutého jablíčka tak dokáží zprostředkovat lokalizaci vzdálených objektů velmi efektivně, což dokazuje množství příběhů, kdy se lidem podařilo nalézt ztracená zavazadla, ukradené kufry, tašky s drahým vybavením, kola nebo třeba golfový vozík.

Řekněme, že jste měli v batůžku AirTag a ten před několika hodinami zapomněli v restauraci. Tracker uvnitř je mimo dosah Bluetooth vašeho telefonu – není ale mimo okruh iPhonů ostatních lidí. V aplikaci Najít tak stačí označit předmět jako ztracený, pročež se vaše šance úspěšného nalezení výrazně zvýší za přispění jakéhokoli zařízení Apple v síti „Najít“, které se nachází poblíž. Pro člověka, který se díky této technologii znovu shledal se svým batohem a jeho obsahem, je to jednoznačný přínos.

charlie-solorzano-bag-coffeeshop-unsplash

Jak už to tak bývá, takřka jakoukoli z moderních vymožeností, je ale možné zneužít, v tomto případě stalkery a kyberzločinci, přičemž existují dva hlavní způsoby, jak si jim to může podařit. Prvním je neoprávněné získání přístupu k vašemu AirTagu a jeho následné zneužití ke sledování polohy. Další varianta je mnohem méně sofistikovaná a spočívá v umístění sledovacího zařízení na místo, o kterém si osoba, pro niž jste středem zájmu, myslí, že je dostatečně nenápadné, takže na něj za běžných okolností nenarazíte.

Co s tím dělají společnosti Apple a Google?

Přestože je AirTag primárně přizpůsoben ekosystému Applu, detekce jeho přítomnosti ve vašem bezprostředním okolí není striktně omezena pouze na telefony a tablety z cupertinské dílny. Sledování je dnes možné také na zařízeních se systémem Android. Dobrou zprávou je, že oba technologičtí giganti již nějakou dobu pracují na řešení výše zmíněných problémů a se zavedením průmyslových bezpečnostních standardů týkajících se trackerů do praxe, lze očekávat výraznější posun v tomto ohledu.

Silikonové klíčenky na AirTag - 1

Majitelům jablečných telefonů a tabletů Apple již nyní nabízí některé vestavěné možnosti zabezpečení a ochrany soukromí, přičemž mohou dostávat upozornění prostřednictvím aplikace „Najít“, která uživatele informuje, pakliže se u nich pohybuje sledovací zařízení Bluetooth. Kromě zahrnutí těchto opatření do operačního systému Googlu navrhované průmyslové specifikace usnadní používání bezpečnostních funkcí i dalším populárním značkám, jež je integrují do jimi vyvíjených trackerů.

Jak poznat neoprávněné sledování skrze AirTag?

Je pravděpodobné, že vás v tuto chvíli (stejně jako mne) napadá otázka: Jak najít a deaktivovat skrytý AirTag, který mi někdo umístil do tašky, batohu a podobně? Zde je návod jak postupovat.

  • Pokud se v dosahu vašeho iPhonu (nebo jiného kompatibilního produktu Apple) nachází AirTag, mělo by se zobrazit oznámení „AirTag se pohybuje s vámi“ doplněné sdělením: „Majitel předmětu může vidět jeho polohu. Klepnutím otevřete aplikaci Najít a projděte si možné akce.“ Budete-li se řídit doporučením, propracujete se tak k dalším podrobnostem a nejste-li vlastníky, může někdo AirTag používat ke sledování vašeho pohybu.
airtag detect iphone
  • Pomocí aplikace Najít v iPhonu, iPadu nebo na Macu lze také zkontrolovat, zda se v okolí nenachází AirTag, který tam někdo umístil. Stačí jej vyhledat na kartě „Předměty“. Pokud v seznamu uvidíte tracker, který nepoznáváte, vyberte jej a prohlédněte si bližší informace.
  • Pakliže jste došli k závěru, že vás AirTag sleduje bez vašeho souhlasu, je po jeho lokalizaci nejefektivnějším způsobem deaktivace vyjmutí baterie, čehož docílíte stisknutím zadního krytu a jeho otočením proti směru hodinových ručiček.

Pokud najdete podezřelý AirTag, o kterém se domníváte, že ho tam někdo nastražil, můžete se, uznáte-li to za vhodné, obrátit na policii. Každý tracker má jedinečné sériové číslo, jež může pomoci identifikovat majitele nebo kupce sledovacího zařízení.

Dnes nejčtenější

.