Zavřít reklamu

Včera vydaný iOS 17.4 přinesl na iPhony v Evropské unii podporu instalace aplikací z alternativních zdrojů, tedy nejen z App Store. Zatímco evropští jablíčkáři na tuto funkci poměrně ve velkém nadávají, ti zahraniční naopak alespoň podle sociálních sítí a diskuzních fór po této možnosti prahnou a rádi by si tak své iPhony nastavili tak, aby i oni na ně mohli instalovat aplikace z jiného zdroje než jen z App Store. Tomu však Apple učinil ráznou přítrž. 

V čerstvě zveřejněném podpůrném dokumentu týkajícím se právě instalace aplikací mimo App Store Apple opakuje, že podpora alternativních obchodů s aplikacemi je k dispozici jen na území Evropské unie kvůli novému zákonu o digitálních trzích, jenž tu platí od 6. března. Tuto možnost navíc nejde uměle zaktivovat na jiném místě na světě než v Evropské unii, jelikož se spouští na základě GPS údajů. To ale ve výsledku znamená i fakt, že pokud opustíte území Evropské unie, ač jste její občan, alternativní obchody s aplikacemi vám na iPhonu přestanou fungovat. Aplikace jako takové, které z nich byly na území EU staženy, ale samozřejmě budou fungovat i nadále. 

Jelikož Apple považuje dle svých slov podporu alternativních obchodů s aplikacemi za velké bezpečnostní riziko pro majitele iPhonů, není žádným velkým překvapením, že se jí rozhodl takto omezit. Čím méně uživatelů k ní bude mít přístup, tím menší šance bude logicky k jejich napadení a hacknutí. Ale kdo ví, třeba se nakonec podpory alternativních obchodů s aplikacemi dočkají i ve zbytku světa. Některé země už o tom ostatně uvažují.

Dnes nejčtenější

.