Zavřít reklamu

Na začátku tohoto týdne se médii prohnala jako blesk z čistého nebe zpráva o tom, že Apple kompletně odpískal vývoj vlastního elektromobilu. Na tom měl pracovat více než 10 let pod pod označením Project Titan a utratit za něj nemalé peníze. A právě vzhledem k dlouhému vývoji v kombinaci s penězi nyní neskrývají výrobci automobilů, převážně pak ti čínští, velké překvapení. 

Ukončení vývoje Apple Car okomentoval v posledních dnech například i zakladatel a nynější předseda představenstva čínského giganta Xiaomi, Lei Jun. Ten na sociální síť Weibo napsal konkrétně to, že je zprávou o zrušení vývoje Apple Car naprosto šokován, ale na druhou stranu sám moc dobře ví, jak těžké je vyvinou a vyrobit auto. Právě Xiaomi totiž na konci loňského roku představilo svůj první elektrokomobil SU7, který má začít v dohledné době prodávat. 

Své překvapení ohledně rozhodnutí Applu neskrývá ani Li Xiang, generální ředitel čínské automobilky Li Auto, která je v Asii poměrně oblíbená. Jedním dechem však Xiang dodal, že rozhodnutí Applu „převelet“ své inženýry z vývoje Apple Car na projekty ohledně umělé inteligence jsou logické a správné. „AI se stane vstupenkou na nejvyšší úroveň pro veškerou elektroniku, ale i služby, aplikace a transakce a vůbec všude, kde by měl Apple zůstat na špici,“ řekl konkrétně. Je nicméně otázkou, nakolik jsou jeho slova jen jakousi ozvěnou za možným pádem kamenu z jeho srdce, kterým konkurence v podobě Apple Car mohla být. Tak či tak, zrušený vývoj vzbudil ve světě solidní pozdvižení. 

Dnes nejčtenější

.