Zavřít reklamu

Instagram

Instagram už dávno není tvořen pouze fotografiemi. Fotky, galerie, příběhy, videa Reels… to vše, navíc ještě ve vysokém rozlišení, představuje velkou náročnost na spotřebu dat. Pokud na Instagramu strávíte hodinu denně, můžete za týden spotřebovat až 4,2 GB dat, a to navíc pouze v případě, že jen procházíte hlavní kanál příspěvků. V případě, že na Instagram také nahráváte vlastní obsah, počítejte s ještě větší spotřebou.

TikTok

TikTok. Milovaný, nenáviděný, kontroverzní. Tato aplikace útočí nejen na naše smysly a pozornost, ale také na naše data. Může za to pestrá paleta poměrně náročných funkcí, které tato mobilní platforma nabízí. Jedna hodina užívání TikToku dokáže v průměru spotřebovat až 840MB dat, a tato spotřeba může podobně jako u Instagramu stoupnout v případě, že na TikTok také aktivně přispíváte.

YouTube

Asi vás nepřekvapí, že mezi největšími žrouty dat figuruje také populární aplikace YouTube. Na tuto platformu přibývá podle dostupných údajů až 500 hodin videí každou minutu, a počet aktivních uživatelů YouTube neustále stoupá. Za hodinu sledování videí v 720p dokáže aplikace YouTube ukrojit z vašeho datového koláče až 2,7GB dat. Ke spotřebě dat dochází i ve chvílích, kdy se videa načítají „do zásoby“.

Netflix

Je naprosto pochopitelné, že na spotřebě vašich dat se ve velké míře podepisuje také streamovací platforma Netflix. Sledování videí v této aplikaci dokáže v závislosti na kvalitě přehrávání spotřebovat od 1GB až do 7GB za hodinu. Stejně jako v případě YouTube se i zde na spotřebě dat podepisuje načítání videí s předstihem, které má zamezit sekání.

Google Chrome

Webový prohlížeč Google Chrome se mezi uživateli sice těší velké popularitě pro své funkce, zároveň je ale proklínán kvůli zátěži, kterou představuje nejen pro baterii a CPU, ale také pro spotřebu dat. Chrome je optimalizovaný pro rychlost, ale za hladký chod musíte zaplatit daň v podobě vysoké spotřeby dat.

Snapchat

Aplikace sociálních sítí obecně patří mezi velké žrouty dat, a Snapchat v tomto směru netvoří žádnou výjimku. Vliv na to mají podobně jako třeba v případě TikToku nejrůznější funkce, filtry a efekty, které můžete přidávat k vašim příspěvkům. Snapchat navíc ve výchozím nastavení běží na pozadí, a za měsíc dokáže spotřebovat až 20GB dat.

Facebook

Facebook je notorickým žroutem nejen baterky, ale i dat na vašem telefonu. Plno uživatelů z mnoha důvodů přesedlalo z aplikace na využívání Facebooku v rozhraní webového prohlížeče. Ti, kteří zůstali u aplikace, musí počítat s velkou spotřebou dat, na které se podepisuje načítání Facebook příběhů, automatické přehrávání multimediálního obsahu a další funkce. Za hodinu využívání aplikace Facebook vám může odtéct až 480MB dat.

Spotify

Aplikace Spotify patří mezi nejpopulárnější nástroje k poslechu hudby, podcastů a dalšího obsahu. Spolu s vývojem této aplikace přibývají nejrůznější lákavé funkce, které se ovšem zároveň podepisují na spotřebě dat. V závislosti na kvalitě může Spotify na vašem iPhonu spotřebovat od 40MB až 150MB za hodinu.

Twitter (X)

Twitter, respektive X se navzdory neustálým divokým událostem stále ještě těší mezi uživateli velké popularitě. Každý den zde přibývá obrovské množství tweetů, jejichž součástí jsou často i fotografie a videa. Právě tento obsah se může výrazným způsobem podepsat na spotřebě vašich dat. V nastavení aplikace je nicméně možné povypínat některé funkce, jako je třeba automatické přehrávání videí.

WhatsApp

WhatsApp patří dlouhodobě mezi nejpopulárnější komunikační aplikace. Spotřeba dat zde logicky závisí na tom, jakým způsobem WhatsApp využíváte. U těch, kteří se spokojí jen se zasíláním zpráv, je tato spotřeba pochopitelně nižší než u těch, kteří prohlíží příběhy, multimediální přílohy, nebo se účastní hlasových či videohovorů. Jedna minuta videohovoru dokáže podle dostupných informací odčerpat až 5MB dat.

Dnes nejčtenější

.