Zavřít reklamu

Když se v loňském roce začalo naplno hovořit o novém sjednocujícím standardu pro chytrou domácnost Matter, na jehož vývoji se podílel vedle 600 dalších společností i Apple, slyšeli jsme poměrně často slova o revoluci, nové éře smart home a tak podobně. A jak se zdá, o přehánění se nejednalo. Po poměrně vlažném rozjezdu Matter, který spočíval zejména v nasazení podpory pro smartphony či řadu již existující elektroniky, totiž začíná nyní začínat tento standard na otáčkách, přičemž s jeho novou verzí se jeho využitelnost výrazně zvýší a zároveň Matter díky ní konečně ukáže, proč se z něj vlastně radovat.

Nejnovější verze Matter 1.2 byla právě zpřístupněna členům organizace Connectivity Standards Alliance (tedy průmyslové skupiny, která stojí za Matterem), aby mohli začít přidávat podporu pro devět nových kategorií produktů. Jedná se konkrétně o:

  • Chladničky – Kromě základní kontroly a monitorování teploty je tento typ zařízení použitelný i pro další příbuzná zařízení, jako jsou mrazničky a dokonce i chladničky na víno a kimči.
  • Pokojové klimatizace – Zatímco HVAC a termostaty byly již součástí Matter 1.0, nyní jsou podporovány samostatné pokojové klimatizace s řízením teploty a režimu ventilátoru.
  • Myčky nádobí – Zahrnuty jsou základní funkce, jako je dálkové spuštění a oznámení o průběhu. Podporovány jsou také alarmy myček nádobí, které zahrnují provozní chyby, jako je přívod a odtok vody, teplota a chyby zámku dveří.
  • Pračky – Oznámení o průběhu, například o dokončení cyklu, lze odesílat prostřednictvím služby Matter. Sušičky budou podporovány v některé z budoucích verzí aplikace Matter.
  • Robotické vysavače – Kromě základních funkcí, jako je vzdálené spuštění a oznámení o průběhu, jsou podporovány klíčové funkce, jako jsou režimy úklidu (suché vysávání vs. mokré mopování) a další podrobnosti o stavu (stav kartáče, hlášení chyb, stav nabíjení).
  • Alarmy kouře a oxidu uhelnatého – Tyto alarmy budou podporovat oznámení a zvukovou a vizuální signalizaci. Kromě toho jsou podporována upozornění na stav baterie a upozornění na konec životnosti. Tyto alarmy také podporují autotestování. Alarmy oxidu uhelnatého podporují snímání koncentrace, jako další datový bod.
  • Senzory kvality ovzduší – Podporované senzory mohou snímat a hlásit: PM1, PM 2,5, PM 10, CO2, NO2, VOC, CO, ozón, radon a formaldehyd. Přidání funkce Air Quality Cluster navíc umožňuje zařízením Matter poskytovat informace o AQI na základě polohy zařízení.
  • Čističky vzduchu – Čističky vzduchu využívají typ zařízení Senzor kvality vzduchu k poskytování informací o snímání a zahrnují také funkce z jiných typů zařízení, jako jsou Ventilátory (povinné) a Termostaty (volitelné). Čističky vzduchu zahrnují také sledování spotřebních zdrojů, což umožňuje oznámení o stavu filtru (ve verzi 1.2 jsou podporovány filtry HEPA i filtry s aktivním uhlím).
  • Ventilátory – Matter 1.2 obsahuje podporu ventilátorů jako samostatného certifikovatelného typu zařízení. Ventilátory nyní podporují pohyby, jako je houpání/oscilace, a nové režimy, jako je přirozený vítr a vítr ve spánku. Mezi další vylepšení patří možnost změny směru proudění vzduchu (vpřed a vzad) a krokové příkazy pro změnu rychlosti proudění vzduchu.

Aliance uvádí, že verze Matter 1.2 rovněž zlepšuje podporu a funkčnost stávajících kategorií výrobků. Například podporované chytré zámky nyní zahrnují kombinovaný design zámku a závory běžný v Evropě, zatímco zařízení nyní mohou „vysílat“ svou barvu a povrchovou úpravu, takže produkty mohou být v aplikacích zobrazeny přesně tak, jak vypadají v reálu. Po zbytek roku bychom se měli setkat s novými produkty podporujícími technologii Matter a také s dalšími stávajícími zařízeními pro chytrou domácnost, která dostanou aktualizace over-the-air pro přidání podpory technologie Matter. A jelikož Matter podporuje už i Apple Domácnost, půjdou všechny nové produkty podporující Matter 1.2 (či starší i novější verzi) přidat do aplikace Domácnost a ovládat je přes ní. Právě to je ostatně hlavní síla tohoto univerzálního standardu pro chytrou domácnost.

Dnes nejčtenější

.