Zavřít reklamu

Apple AirTag začali pro jeho schopnosti sledovat takřka jakýkoli předmět považovat mnozí jeho uživatelé za nezbytné příslušenství. Příběhů lidí, kteří za pomoci něho získali zpět své ztracené věci, přibývá. Nyní se jedné ženě v Nizozemsku podařilo díky dobře skrytému AirTagu znovu shledat se svým ukradeným kolem.

Beatriz Spaltembergová a její manžel William Lacerda žijí v nizozemském městě Utrecht a podle Lacerdy jsou tam krádeže kol stále častější. Proto se rozhodl umístit na každé jejich kolo AirTag. Oba si však i přes toto opatření nepředstavovali, že by se jich krádež také mohla dotknout, dokud k tomu nedošlo. Spaltembergová šla jako obvykle do posilovny a nechala své kolo venku. Bohužel, přestože svůj dopravní prostředek zamkla, zapomněla na místě klíč, což pachateli stačilo ke zneužití situace a odcizení kola.

„Když zhruba po hodině odešla, kolo bylo pryč,“ sdělil Lacerda serveru 9to5Mac. Spaltembergová okamžitě otevřela aplikaci Najít a téměř v reálném čase mohla vidět polohu kola. Poté manželé zavolali na policii a krádež nahlásili. Lacerda uvedl, že věděli, kde se kolo nachází, pročež se s nimi na toto místo vydali dva policisté.

Když dorazili do cíle, ukradené kolo se nacházelo přesně tam, kde ukazovala aplikace Najít. Manželé použili možnost Přesného hledání, aby policistům dokázali, že se skutečně jedná o jejich majetek, protože zloděj kolo zamkl ke sloupu veřejného osvětlení. Přestože pachatel již na místě nebyl, policie shromažďuje záznamy z pouličních kamer, aby identifikovala viníka.

„Vše se odehrálo asi za hodinu a půl. Policista označil za velké štěstí, že jsme měli AirTag, protože krádeže kol jsou tu běžné a obvykle se v takových situacích pouze sepíše policejní protokol,“ řekl Lacerda. Strážník nám také sdělil: AirTag byl „velmi dobře ukrytý“, což významně napomohlo nalezení, protože zloděj neměl tušení, že lze kolo vystopovat.

Na začátku tohoto roku AirTag pomohl vyšetřovatelům vypátrat více než milion dolarů v hotovosti ukradený z obrněného vozu. Sledování předmětů od společnosti Apple je také často zmiňováno jako pomoc cestujícím při získávání ztracených zavazadel. AirTag využívá síť Find My, která se opírá o připojená zařízení Apple po celém světě a odesílá svou aktuální polohu majiteli. V ČR Apple jeden AirTag nabízí za 990 Kč. Balení se 4 kusy zařízení pak vyjde českého zákazníka na 3 290 Kč.

Dnes nejčtenější

.