Zavřít reklamu

Minulý týden Apple informoval o nové sadě nástrojů pro ochranu dětí, kterou představí letos na podzim s iOS 15. Součástí má být mimo jiné i skenování nahraných fotografií do iCloudu kvůli detekci potencionálně nevhodného materiálu. Již od začátku se ale tento kontroverzní plán setkává s velkou vlnou kritiky. Nejdříve tomu tak bylo z řad nezávislých odborníků, nyní se připojili i zaměstnanci společnosti Apple.

Opatření kromě kontroly fotografií zahrnuje i nástroj na ochranu dětí před citlivými obrázky odeslanými prostřednictvím zpráv a aktualizaci Siri a Hledání o zdroje, které budou řešit potencionálně nebezpečné situace. Od chvíle jeho představení zaplavili zaměstnanci Applu dle informací od agentury Reuters jejich interní komunikační kanál Slack více než 800 zprávami na toto téma. Hlavní obavou je podle nich zneužití této funkce represivními vládami, které se snaží najít materiál pro cenzuru nebo zatčení. Mnoho zaměstnanců se také obává, že firma tímto krokem poškodí svou pověst ohledně ochrany soukromí svých uživatelů. V diskuzním vlákně věnovanému funkci skenování fotografií jsou aktivní zejména zaměstnanci, kteří nejsou členy vedoucích týmů pro bezpečnost a ochranu soukromí. Členové oblasti zabezpečení podle Reuters nepůsobili jako „hlavní stěžovatelé“, někteří dokonce pozici Applu hájili tím, že je to rozumná reakce na CSAM (Child Sexual Abuse Material).

Apple na kritiku zareagoval formou dokumentu s často kladenými dotazy, který přišel poté, co společnost obdržela otevřený dopis s žádostí o přehodnocení své nové funkce. I přes veškerá vyjádření ale kontroverze stále přetrvávají.

„Ve společnosti Apple je naším cílem vytvořit technologii, která posílí postavení lidí a obohatí jejich životy – a zároveň jim pomůže zůstat v bezpečí,“ uvádí v dokumentu.  „Chceme chránit děti před predátory, kteří k jejich náboru a vykořisťování používají komunikační nástroje, a omezit šíření materiálu pro sexuální zneužívání dětí (CSAM).“

Dnes nejčtenější

.